El nombre de dones directives és més baix ara que el 2008

Al ritme actual caldria més de mig segle per equiparar la presència dels dos sexes en llocs de responsabilitat

3 min
La bretxa salarial de gènere a Catalunya és actualment del 22,2%

Han passat tretze anys des de la crisi financera del 2008. Més d'una dècada que no ha servit per augmentar la presència de dones directives a Espanya, sinó tot el contrari. Actualment, un 18,8% d'aquests càrrecs estan ocupats per dones, mentre que abans que esclatés la crisi financera el percentatge era del 19,5%, segons un estudi elaborat per Eada Business School i la consultora ICSA. Tenint en compte aquests registres, es trigaria com a mínim mig segle a equiparar la presència dels dos sexes en llocs directius. "Aquest ritme no és acceptable", ha alertat la sòcia i directora de l'àrea de consultoria d'ICSA Indry Canchila. Tot i així, ha matisat que ara "anem pel bon camí", ja que des del 2013, quan es va tocar fons, s'ha anat retallat aquesta diferència i entre l'any passat i aquest 2021 s'ha escurçat més de dos punts.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La baixada s'ha produït en totes les categories excepte en la direcció de recursos humans, on es manté el 32% de presència de dones, el mateix percentatge que el 2008. Pel que fa al càrrec més rellevant, el de la direcció general, l'ocupen gairebé un 9% de directives, gairebé cinc punts menys que abans de la crisi financera. També baixa la presència de directives en la direcció comercial, en la de producció i en la d'administració i finances (vegeu el gràfic).

"Els alts càrrecs directius no són atractius per a una persona que vol conciliació i, malauradament, les dones són les que encara es dediquen a fer més tasques de la llar", assegura Aline Masuda, professora i investigadora d'Eada Business School. Per a la investigadora, la solució passa per una doble acció: d'una banda, que les empreses apostin per les dones en posicions de responsabilitat, i, de l'altra, fer més atractius aquests llocs de treball. En aquest sentit, Eada creu que la crisi del covid-19 pot ser "una oportunitat" per la introducció de noves tecnologies al món laboral i fer que es redueixi la cultura de la presencialitat.

A més, cal tenir en compte que la majoria de directives ho són en empreses petites (61%), mentre que a les mitjanes arriben a un 33% i a les grans a un irrisori 6%. L'escola de negocis ho atribueix al fet que a Espanya hi ha moltes més pimes que grans empreses.

Diferències salarials

Però, a part de la seva escassa presència, les dones directives també cobren menys que els homes. Si es torna a comparar amb el 2008, la bretxa salarial entre sexes encara s'ha eixamplat més: just abans de la crisi financera era de gairebé un 12%, si bé actualment és del 14,4%. Dit d'una altra manera: els homes amb llocs de responsabilitat cobren 11.016 euros més a l'any que les dones.

Ara bé, aquesta diferència de sous no només afecta les directives, sinó també tota l'escala laboral. Les treballadores rases cobren 2.768 euros menys a l'any que ells i, al ritme actual, es trigaria fins a 39 anys a eixugar aquesta bretxa, mentre que les dones que ocupen càrrecs intermedis cobren 4.402 euros anuals menys que ells. En aquest sentit, des d'Eada s'han aplaudit normatives com el registre salarial obligatori des de l'abril, en què les empreses han de desglossar quant cobren els treballadors i quant les treballadores.

Més ben formades

L'estudi Bretxa salarial i presència de la dona en càrrecs directius s'ha fet d'acord amb 80.000 dades salarials a Espanya. L'informe també revela que el nivell de formació de les dones en llocs de responsabilitat és més elevat que els dels homes. Gairebé la meitat d'elles (48%) tenen estudis universitaris, mentre que el percentatge d'ells arriba al 45%. També les directives els superen, tot i que per menys marge, en estudis de màster o postgrau. Pel que fa als directius sense formació universitària, ells representen gairebé un 13% i elles un 9%.

stats