Economia 22/08/2018

Dues terceres parts dels autònoms espanyols cotitzen el mínim

El percentatge ha caigut en els últims deu anys, però la majoria continuen pagant el tram més baix

Ara
2 min
PROFESSIONALS TITULATS  Una imatge d'un despatx d'arquitectes, un dels col·lectius afectats per la pujada de l'IRPF.

BarcelonaDues terceres parts dels autònoms espanyols cotitzen amb la base mínima, és a dir, gairebé 933 euros. Segons les dades que ha presentat aquest dimecres la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), el 66% dels treballadors per compte propi espanyols –més de dos milions de persones– paguen la seva cotització a la Seguretat Social en el tram més baix.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i així, el percentatge d'autònoms que cotitzen amb la base mínima s'ha reduït en els últims deu anys, ja que el 2008 eren el 83% del total, 20 punts percentuals més que la proporció actual. Aquest descens s'explica perquè una part dels que feien un pagament més baix han canviat la base de cotització a una de lleugerament superior.

"És cert que un nucli important dels autònoms continuen a la base mínima, amb el que això suposa. Molts no podrien cotitzar més encara que volguessin, i és per això que hem fet propostes perquè la seva cotització s'ajusti al que realment guanyen", ha apuntat el president d'ATA, Lorenzo Amor. De fet, assegura que gran part del 66% que cotitzen amb la base mínima ho fan perquè desconeixen que poden canviar-la fins a quatre cops a l'any per adaptar-la als ingressos de cada temporada.

Precisament, el tram de cotització que més ha crescut en aquests últims deu anys és el que se situa entre la base mínima i 1,5 vegades aquesta quantitat, que ha passat de suposar el 5,4% dels autònoms fa deu anys a agrupar-ne pràcticament el 24%.

Quota mensual per ser autònom

En l'altre extrem, tan sols hi ha un 1,3% d'autònoms que superin per més de tres cops la cotització de 933 euros de la base mínima, un percentatge que s'ha mantingut gairebé intacte en l'última dècada. D'altra banda, només el 5,5% dupliquen aquesta quantitat. "Pedagogia és el que cal perquè els autònoms escullin voluntàriament la base que millor els protegeix per al futur", diu Amor.

A la cotització que paguen a la Seguretat Social també cal sumar-hi la quota de 278,88 euros mensuals –quan ja es poden acollir a les bonificacions dels primers anys– que els autònoms també han d'abonar per poder facturar en el cas de les persones físiques, i de 358,53 euros en el cas dels autònoms societaris (per exemple, els que constitueixen una societat limitada). Pel que fa a aquestes societats, la base mínima de cotització també és diferent i ascendeix a 1.199 euros.

stats