FISCALITAT
Economia 17/10/2019

El dúmping fiscal de Madrid, al punt de mira

La ministra Montero avisa que el govern espanyol intervindrà per igualar impostos

Albert Martín
2 min
El dúmping fiscal de Madrid, al punt de mira

BarcelonaLa flamant presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha dedicat les primeres setmanes en el càrrec a anunciar una important baixada d’impostos a la regió de la capital d’Espanya. La dirigent del PP, que va arribar al càrrec gràcies a un pacte amb Ciutadans i Vox, anunciava en plena campanya la “rebaixa fiscal més gran de la història”. Aquesta mateixa setmana, en una entrevista a Expansión, en donava detalls: “La idea és fer-ho de manera ininterrompuda durant tota la legislatura i trobar el moment per fer una rebaixa de mig punt en cadascun dels cinc trams de l’IRPF, de manera que el tipus mínim quedi en el 8,5%, claríssimament el més baix de totes les autonomies”.

Els plans i les declaracions d’Ayuso fan pensar que podria estar incorrent en dúmping fiscal (competència deslleial enfront d’altres comunitats autònomes a l’hora d’atraure empreses i inversions oferint impostos més baixos) i la ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, va denunciar ahir la qüestió. La ministra va assenyalar la Comunitat de Madrid per dir que els seus ingressos són “bastant superiors als de la resta”, cosa que permet aquestes rebaixes fiscals, i va qualificar la situació de greu. Montero va avisar que el ministra haurà d’“harmonitzar la situació”.

La titular d’Hisenda va posar com a exemple el que va passar amb l’impost de successions i donacions, quan “algunes comunitats van començar a rebaixar i les veïnes van fer el mateix”. Segons va assegurar, com a conseqüència d’aquella situació es va donar un “espoli a la baixa”.

Cal recordar que la Constitució avala l’autonomia financera i l’existència d’impostos propis a les comunitats sempre que sigui d’acord amb “els principis de coordinació amb la hisenda estatal i de solidaritat entre els espanyols”, uns aspectes que les baixades d’impostos reiterades de comunitats com la de Madrid no compleixen.

Díaz Ayuso es referia a les acusacions de dúmping en l’entrevista esmentada. “Em sorprèn que [les altres comunitats] encara no vegin que abaixant impostos els ciutadans són més lliures i emprenen més -deia-. Per exemple, Catalunya té 13 impostos propis a més dels cedits, enfront dels tres de Madrid”.

Competència deslleial

L’impost de successions ha estat un dels que els últims anys, segons fonts de la Generalitat, havia propiciat el trasllat de grans fortunes fora de Catalunya cap a comunitats més laxes fiscalment, com ara Madrid. Més recentment, un altre dels impostos que ha estat en el punt de mira és l’IRPF. De fet, múltiples veus de l’empresariat català coincideixen que molts dels casos de la fuga de seus socials d’empreses catalanes s’expliquen per la voluntat dels empresaris de pagar menys per aquest concepte.

stats