Economia 28/12/2018

L'economia espanyola registra el pitjor creixement en quatre anys

La inflació esperada per al desembre també experimenta una frenada

Leandre Ibar
2 min
Seat retalla pèrdues en l'any rècord de Volkswagen

BarcelonaL'economia espanyola frena el seu creixement el tercer trimestre del 2018. El producte interior brut (PIB) d'Espanya va continuar augmentant, concretament un 2,4% respecte al mateix període de l'any passat, però és la pitjor dada de creixement dels últims quatre anys. En comparació amb el trimestre anterior, l'economia espanyola va créixer un 0,6%, una xifra similar a la del segon trimestre en comparació amb el primer, segons dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'alentiment es deu a la menor contribució a l'economia de la demanda interna, que va contribuir un 2,8% al creixement del PIB, tres dècimes menys que al segon trimestre. No obstant, la demanda exterior va tenir una aportació negativa del -0,4%, dues dècimes superior al segon trimestre.

Quan es desglossa, la frenada de la demanda es deu a un menor creixement de la inversió, que va augmentar un 5,6%, 1,7 punts menys que el trimestre anterior. En tots els camps de la inversió es registra un alentiment, però on és més destacat és en la inversió en maquinària i béns d'equipament, que va passar d'un 10,3% a un 7,2% aquest trimestre, una reducció de 3,1 punts percentuals. La inversió en actius fixos materials i la inversió en béns immobles també van experimentar creixements inferiors, amb reduccions d'1,7 i 0,6 punts, respectivament, fins al 6,1% i el 5,5%.

El consum, en canvi, es va mantenir en xifres similars al període anterior. El consum final va augmentar un 2,1%, la mateixa taxa que el segon quart d'any. El consum de les llars va caure lleugerament –una dècima–, fins al 2,1%, el mateix nivell de creixement que el consum de les administracions públiques, que ja havien registrat aquesta xifra el segon trimestre.

Les exportacions de béns i serveis van continuar amb creixements positius d'un 1,3%, un punt menys que al segon trimestre. La despesa de no residents va passar a ser negativa, d'un -0,4%, en comparació amb l'1,8% positiu del segon trimestre de l'any.

Pel que fa a l'oferta, la construcció va presentar el millor ritme de creixement, amb una aportació al PIB espanyol que va augmentar un 7,1%, tres dècimes més que el segon trimestre, mentre que els serveis també van continuar accelerant-se, concretament dues dècimes, fins a registrar un increment intertrimestral del 2,6%. En canvi, el sector industrial va patir una desacceleració de vuit dècimes i va augmentar un 1,2%. L'alentiment va ser especialment acusat en el sector manufacturer, que va passar d'augmentar un 2,5% a fer-ho un 1% en un trimestre.

La inflació també s'alenteix

L'INE també ha publicat les dades esperades d'inflació per a aquest mes de desembre. L'índex de preus al consum anticipat (IPCA) també experimentarà una desacceleració i creixerà aquest mes un 1,2% anual, cinc dècimes menys que el mes anterior. Justament en comparació amb el novembre, la inflació caurà un 0,4%. Els resultats definitius es publicaran al gener.

stats