Mercats

El gegant català del pa congelat prepara la seva sortida a borsa

Europastry destinarà als inversors qualificats una oferta de noves accions valorades en 225 M€

2 min
El fabricant de pa i brioixeria congelada és proveïdor a Espanya de grans cadenes com Starbucks, Dunkin Coffee i 100 Montaditos, entre d’altres.

BarcelonaLa catalana Europastry, especialitzada en productes de fleca congelats, ja prepara el seu salt a la borsa espanyola. La mateixa companyia ho ha assegurat aquest dimarts mitjançant una oferta pública de venda d'accions ordinàries per 225 milions d'euros adreçada a inversors qualificats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Europastry, fundada el 1987 per Pere Gallés, és una empresa familiar especialitzada en el mercat de productes de fleca congelada. Amb seu a Barcelona, opera en 80 països i compta amb 27 centres de producció. Actualment el president executiu de la companyia i accionista majoritari és Jordi Gallés, a través del vehicle inversor de la família, Gallés Office.

En paraules de Gallés, Europastry "està en una nova etapa de creixement" i aquesta oferta "és la manera natural de finançar i accelerar" la seva estratègia de creixement i d'impulsar "la seva posició de lideratge" en el segment de fleca congelada, alhora que despalanqueja i manté una estructura de capital "prudent". "Estem entusiasmats amb el nostre futur com a companyia cotitzada", ha afegit.

L'any 2015 Europastry ja es va vendre les cadenes de forns de pa Molí Vell, SantaGloria i L’Obrador al fons de capital Nazca, amb seu a Madrid. El motiu va ser, segons va explicar en aquell moment la companyia, la voluntat d'Europastry de centrar-se en el seu negoci principal, que és la producció i distribució de pa i brioixeria congelada.

Les expectatives són positives tant per a l'empresa com per al sector. El 2023 va tancar amb 1.300 milions d'euros facturats i el primer trimestre d'aquest any Europastry va aconseguir unes vendes netes de més de 325 milions d'euros. L'empresa compta amb més de 5.000 empleats, segons dades del 2022.

Alhora, preveu un creixement de la facturació neta el 2024, en termes percentuals, entre la part baixa i mitjana del 10%, incloent-hi l'impacte de l'adquisició de DeWi Back el març del 2024, i espera un creixement orgànic "elevat" a partir del 2025. Pel que fa al sector, s'espera que el mercat de fleca congelada creixi a un ritme del 6,5% anual en termes de facturació entre el 2021 i el 2026 a les principals geografies en què opera Europastry.

L'operació

Es tracta d'una operació que comptarà amb una oferta primària de noves accions per 225 milions d'euros per contribuir al desendeutament de l'empresa. A més, es preveu una oferta secundària de venda d'accions existents d'Exponent SA, controlada per MCH; Gallés Office, propietat de la família Gallés, i Indinura, controlada pel conseller delegat d'Europastry, Jordi Morral. Després de l'oferta, la família Gallés continuarà mantenint una participació majoritària.

L'oferta estarà adreçada a inversors qualificats, inclosa una col·locació a inversors institucionals, i la intenció de la companyia és sol·licitar l'admissió a cotització de les seves accions a les borses de Barcelona, Madrid, Bilbao i València per a la seva negociació al mercat continu.

Alhora, s'espera que s'atorgui una opció de sobreassignació per part de la companyia de fins al 10% de la mida de l'oferta i que el free-float –la proporció del capital de la companyia a borsa després de l'operació– estigui entorn del 25%.

stats