Energia

15.230 milions: l'estalvi en combustibles fòssils per les renovables a Espanya

La balança comercial deixa un saldo net importador per la dependència asiàtica del sector fotovoltaic

3 min
Un parc eòlic a les comarques centrals de Catalunya.

Una de freda i una de calenta. És el que deixa la balança comercial espanyola (exportacions i importacions d'equips i serveis) de les renovables l'any 2022. Gràcies a l'aportació d'aquestes tecnologies, l'Estat es va estalviar fins a 15.230 milions d'euros en importacions de combustibles fòssils al llarg de l'any, cosa que es tradueix en un increment de l'estalvi d'un 43% si es compara amb el del 2021 (8.613 milions d'euros). Cal tenir en compte, però, que comprar el 2022 era més car: els preus energètics, en particular els del gas, estaven pels núvols, cosa que infla a l'alça l'estalvi. Mentre que el 2021 el preu del gas va rondar els 47 euros/MWh de mitjana, l'any passat es va situar als 90 euros/MWh.

Ara bé, Espanya continua important molt petroli i molt gas. I no només això, sinó que tot i l'estalvi que permeten les renovables, la balança comercial d'aquestes va registrar un saldo net importador per valor de 2.598 milions d'euros: s'importa més que no pas s'exporta, tal com es desprèn de l'estudi publicat aquest dilluns sobre l'impacte macroeconòmic de les energies renovables a Espanya l'any 2022, elaborat per la consultora Deloitte i l'associació APPA renovables.

Rere aquest saldo net importador hi ha un sector i una geografia claus: el fotovoltaic i el seu segell asiàtic, principalment la Xina. Al llarg del 2022, totes les tecnologies renovables menys la solar van ser netament exportadores (tant pel que fa als equips com als serveis associats). En el cas, per exemple, de l'energia eòlica es van exportar béns per valor d'uns 1.600 milions d'euros, i només se'n van importar per valor de 700 milions (balança comercial positiva). Però al sector fotovoltaic passa justament el contrari i, de fet, les exportacions d'equips fabricats a Espanya només van suposar 300 milions d'euros, tal com ha destacat el director general de l'associació, José María González Moya, durant la presentació de l'informe, una xifra molt per sota de les importacions.

Amb tot, el saldo net importador de les renovables (2.598 milions) l'any 2022 s'afegeix al del conjunt del sector energètic (52.617 milions d'euros), que es dispara pels combustibles fòssils (gas i petroli) i els seus preus. "La balança comercial espanyola és negativa", ha sintetitzat González, que ha lamentat que sigui "més negativa que mai".

Més enllà de l'impacte econòmic pel que fa a la importació de combustibles fòssils, la generació de renovables (generació elèctrica, usos tèrmics, és a dir, calor, així com els biocombustibles) també ha tingut un impacte positiu en l'emissió de diòxid de carboni (CO₂) a l'atmosfera. En concret, durant l'any 2022 es va evitar l'emissió de 55,8 milions de tones de CO₂ gràcies a aquestes energies, cosa que va suposar un estalvi d'uns 4.510 milions d'euros per a l'economia espanyola pel que fa al pagament que ha d'afrontar per les seves emissions.

Creix el pes a l'economia

L'estudi ve a confirmar la bona salut del sector de les renovables al conjunt de l'Estat. Tant el rècord d'instal·lació com l'escenari de preus energètics disparats han portat les renovables a aportar 21.961 milions d'euros al PIB espanyol. El sector ja suposa un 1,65% del PIB espanyol (19.484 milions d'euros) i durant l'any passat va propiciar la creació de fins a 130.815 llocs de treball, 80.322 dels quals van ser directes, tal com es desprèn de l'estudi d'APPA.

El 2022, la potència instal·lada de renovables va registrar un rècord de 8.919 MW nous. 6.269 MW es van connectar a la xarxa, mentre que 2.649 MW van ser fruit de les instal·lacions d'autoconsum (240.000 noves instal·lacions), recull l'informe. La generació, però, d'energia renovable va disminuir en comparació amb l'any 2021 per la davallada de la producció hidràulica, que va tocar mínims històrics al conjunt de l'Estat a conseqüència de la falta de pluges i la sequera.

Rebaixa de la factura de la llum

Qui també va notar (i ho farà cada cop més) l'auge de les renovables són les llars, en particular aquelles que opten per la tarifa de la llum regulada. Les renovables van suposar un baló d'oxigen per al preu de l'electricitat al mercat majorista de l'electricitat –es compra i ven l'energia que es consumirà l'endemà–, que aquests dies ha fregat els zero euros el MWh precisament gràcies a l'energia eòlica.

Al conjunt de l'any, les renovables van reduir el preu del mercat elèctric en 43,10 euros/MWh, segons les estimacions d'APPA. Així, en cas de no haver comptat amb la generació elèctrica per part d'aquestes energies, el preu a pagar pels consumidors del mercat majorista el 2022 hauria estat de 210,62 euros/MWh, en lloc dels 167,52 euros que va registrar de mitjana.

Alhora, el mercat elèctric majorista es veu condicionat pel topall al gas o excepció ibèrica, que decau el pròxim 31 de desembre. Tot i que la mesura està inactiva des del mes de febrer per la caiguda del preu del gas (per tal que s'activi la cotització del gas ha de ser igual o superior 63,9 euros MWh, una xifra que s'allunya dels 34 euros actuals), el govern espanyol explora demanar a Brussel·les una pròrroga. En tot cas, la sol·licitud no serà imminent.

Com funciona l'excepció ibèrica?

El mecanisme ideat pel govern espanyol suposa aplicar un topall al preu del gas que s'utilitza per generar electricitat (principalment a través de les centrals tèrmiques o de cicle combinat). Això suposa que les tecnologies com les renovables o la nuclear, que no utilitzen gas durant el procés de generació elèctrica, no es vegin esquitxades pel preu real del combustible fòssil. A les centrals de cicle combinat, però, sí que se les acaba compensant pel preu real que paguen pel combustible fòssil. L'any 2022 la compensació va suposar 6.237 milions d'euros, però la rebaixa del preu del mercat majorista és superior, han apuntat des de l'associació APPA.

stats