Crisi energètica

Brussel·les prem l'interruptor: proposarà una reducció obligatòria del consum elèctric

La Comissió vol fer baixar la demanda energètica en general, en hores punta i quan la generació d'electricitat amb renovables sigui baixa

2 min
Ursula von der Leyen, president a de la Comissió Europea

Brussel·lesFa dies que Unió Europea i els estats membres discuteixen sobre quines mesures ha d'incloure el pla de xoc energètic que volen aprovar de forma urgent abans no arribi el fred a Europa. Finalment, divendres passat, en el consell extraordinari dels ministres d'Energia dels Vint-i-set, es va signar un acord de mínims i, entre d'altres, es va convenir la necessitat de reduir la demanda de consum elèctric de forma coordinada. Tot i que aquesta mesura, segons apuntaven la setmana passada fonts diplomàtiques, no agradava gaire a alguns estats si era de compliment voluntari, avui s'ha filtrat un esborrany intern de la Comissió Europea a Bloomberg que assenyala que Brussel·les proposarà als estats que sigui de caràcter obligatori.

L'executiu comunitari, a més de demanar una disminució general de la despesa energètica, vol que es redueixi a les hores punta. Cada país haurà de classificar com a moments pic tres o quatre hores al dia entre setmana en què hi hagi molta demanda d'electricitat o un mix elèctric en què amb les energies més barates, com les renovables o la nuclear, no n'hi ha prou. És a dir, les que els tècnics de Brussel·les anomenen inframarginals.

Tal com va explicar dies enrere la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, la idea és reduir la demanda d'electricitat en moments que se'n consumeix molta perquè és quan s'ha de recórrer més a l'energia obtinguda a través del gas i, per tant, apuja més el preu total del rebut de la llum. Per aquest mateix motiu, doncs, l'executiu comunitari també vol incloure com a moments pic les hores en què no es pot recórrer gaire a les renovables. Tanmateix, ara per ara no ha concretat quin percentatge de disminució vol proposar. S'havia plantejat, segons esborranys tècnics filtrats als mitjans, un 5% a les hores punta i entre un 10% i un 15% en general respecte al consum de fa cinc anys.

Pel que fa a la reducció general de la despesa elèctrica, l'argument és que facilitarà que la Unió Europea hagi de comprar menys gas rus i la farà més independent energèticament del Kremlin, que ja ha amenaçat més d'una vegada amb tancar l'aixeta definitivament. A més, com menys necessitat de gas i demanda, més barata surt la factura elèctrica.

Més negociacions

Amb tot, cal recordar que la proposta legislativa que està previst que presenti demà la Comissió no serà definitiva. Caldrà que la discuteixin i l'aprovin els estats membres, és a dir, el Consell Europeu. També hauria de passar el filtre del Parlament Europeu, però tot apunta que Brussel·les mirarà de trobar la manera jurídica de saltar-se aquest últim tràmit per aprovar el pla de xoc energètic com més aviat millor. D'altra banda, demà o dimecres, que és quan Von der Leyen farà el discurs de l'estat de la Unió a Estrasburg, segurament se sabran més detalls de les mesures que proposa Brussel·les per afrontar la crisi energètica.

stats