Economia 23/01/2018

Espanya deixa de pagar a les tres grans agències de qualificació nord-americanes

Guindos assegura que el deute espanyol és "tan rellevant" que "no necessita cap agència"

Ara
2 min
ELS ÀRBITRES DEL DEUTE
 Seu de l'agència de qualificació creditícia Standard & Poor's a Nova York. La firma internacional va rebaixar  fa una setmana el deute sobirà espanyol i en pocs dies ha fet trontollar la banca espanyola i ara el deute de les comunitats autònomes i de les ciutats de Madrid i Barcelona.

MadridL'estat espanyol ha deixat de pagar a les tres grans agències de qualificació del deute nord-americanes. L'executiu central ha decidit no renovar l'acord que tenia amb S&P Global Ratings perquè avaluï el seu deute sobirà. L'any passat ja va rescindir l'acord que tenia amb Fitch i amb Moody's i, per tant, només es queda amb l'agència canadenca DBRS.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fonts del ministeri d'Economia han indicat a Europa Press que "donat el clima de confiança que existeix actualment en l'economia espanyola, ja no cal treballar amb totes aquestes agències". Les mateixes fonts han recordat que són contractes que es revisen anualment i han volgut restar importància a la decisió.

D'aquesta manera, doncs, Espanya segueix la pauta d'altres països pel que fa a les agències de qualificació, que continuaran puntuant el deute sobirà espanyol com a "ràting no sol·licitat", tal com ha confirmat S&P Global.

"Continuarem qualificant Espanya perquè creiem que compten amb accés suficient a informació pública i de qualitat comptable per sustentar les nostres anàlisis i perquè creiem que existeix un interès significatiu del mercat en aquesta qualificació no sol·licitada", ha indicat l'agència.

El mateix ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha afirmat que "és normal" que Espanya no hagi renovat l'acord amb S&P Global perquè "el deute espanyol és tan rellevant que, lògicament, no necessita pagar cap agència de ràting". Guindos ha insistit que s'està entrant en una "fase de normalització" de les relacions del Tresor espanyol amb els inversors internacionals.

La decisió arriba pocs dies després que Fitch publiqués la seva valoració del deute a llarg termini d'Espanya, que ha elevat a A- i amb una perspectiva estable des del BBB+, el seu nivell més alt des del 2012. Per la seva banda, S&P Global té previst avaluar aquest any per primera vegada la nota espanyola el 23 de març i en farà una segona valoració el 21 de setembre.

En el cas de Moody's, la nota espanyola és de Baa2/Estable. La primera revisió la farà el 13 d'abril i la segona el 5 d'octubre. Pel que fa a l'única agència que queda, DBRS, que posa a Espanya una nota A baixa estable, la revisarà el 6 d'abril i el 28 de setembre.

stats