Economia 21/05/2018

Trump i la Xina tanquen la seva guerra comercial

Els EUA retiren els aranzels després de l’acord assolit amb el gegant asiàtic

Albert Martín
2 min
El president dels EUA, Donald Trump, ha fet dels aranzels una de les banderes del seu mandat.

BarcelonaCostarà molt que el 2020, quan Donald Trump faci balanç de la seva gestió com a president dels Estats Units i presumiblement rellanci la seva candidatura, la nova relació comercial amb la Xina no sigui assenyalada com un dels grans èxits de la legislatura.

El seu govern va anunciar ahir la suspensió temporal dels aranzels per valor de 150.000 milions de dòlars a centenars de productes xinesos com a conseqüència de l’acord assolit el cap de setmana amb l’altra gran superpotència mundial. “Estem posant en suspens la guerra comercial”, va dir ahir el secretari del Tresor dels EUA, Steven Mnuchin.

L’acord gira al voltant d’un gran principi: reduir el dèficit comercial dels EUA amb la Xina (de prop de 375.000 milions de dòlars), és a dir, reduir l’escletxa entre el que Nord-amèrica compra i ven al gegant asiàtic. I això passarà per un camí: la Xina augmentarà “significativament” les seves compres de productes i serveis nord-americans.

Així ho van exposar les dues administracions en un comunicat conjunt després de dos dies de converses a Washington sobre les seves diferències comercials. Les reunions entre el president nord-americà, Donald Trump, i el vice primer ministre xinès, Liu He, assessor econòmic del president xinès, Xi Jinping, van ser fructíferes. “Hi ha hagut consens per prendre mesures efectives per reduir substancialment el dèficit comercial de béns dels Estats Units respecte a la Xina”, indicava en un comunicat la Casa Blanca. “Per fer front a les creixents necessitats de consum del poble xinès i a la necessitat d’un desenvolupament econòmic d’alta qualitat, la Xina augmentarà significativament les compres de béns i serveis als Estats Units”, cosa que ajudarà “al creixement i els llocs de treball” d’aquest últim país, deia la nota.

Tot un èxit per a l’administració Trump, que ha fet de la ruptura de l’ statu quo comercial i dels acords amb molts anys de vigència una de les pedres angulars de la seva gestió. I si bé és cert que a Trump li han plogut crítiques per la seva actitud antiliberal, també ho és que el nou acord amb la Xina podrà ser presentat com la seva conseqüència.

Lluny dels 200.000 milions

Els Estats Units, però, no han aconseguit el que era el seu objectiu inicial. La Xina ha evitat comprometre’s amb una xifra concreta d’augment de compres a Nord-amèrica, com pretenien les autoritats dels EUA. Així, l’augment “significatiu” del comerç anunciat no serà el que pretenien els americans, que esperaven un augment de les compres xineses per valor de 200.000 milions de dòlars anuals fins al 2020.

Mnuchin sí que es va referir a “compromisos molt forts” en matèria d’agricultura, amb augments de compres d’entre el 35% i el 40%. El secretari del Tresor també va parlar del sector energètic: “Crec que podrem veure 50.000 o 60.000 milions a l’any de compres energètiques”.

stats