Economia 19/11/2020

Les exportacions catalanes moderen la caiguda al setembre fins al -5,5%

L'alimentació es manté com a motor de les vendes a l'exterior

Xavier Grau Del Cerro
2 min
Els accessos ferroviaris són clau per descongestionar el tràfic de mercaderies.

BarcelonaCatalunya va exportar al mes de setembre per valor de poc més de 5.818 milions d'euros, una xifra que és un 5,5% inferior al mateix mes de l'any anterior, segons les dades del ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme publicades aquest dijous. D'aquesta manera es modera la caiguda de les vendes a l'exterior provocada per la pandèmia del covid-19.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En els primers mesos de la crisi sanitària les exportacions es van desplomar –un 13,2% al març, un 40,4% a l'abril i un 37,2% al maig–, mentre que amb la desescalada aquest indicador va anar millorant amb descensos de l'11,7% al juny, el 10,6% al juliol, el 6,2% a l'agost i el 5,5% al setembre.

Malgrat aquesta moderació dels descensos, les exportacions de Catalunya entre el gener i el setembre van quedar-se en 47.367 milions, cosa que comporta un descens acumulat en aquest període respecte al mateix període de l'any passat, del 14,1%.

Tot i el descens de les exportacions provocat per la pandèmia, les importacions encara han caigut més, cosa que ha portat a una millora del dèficit comercial de Catalunya. Les importacions al setembre van caure un 16,7% i van assolir els 6.645 milions d'euros. Això comporta un dèficit comercial al setembre de 826 milions, la meitat que el mateix mes de l'any passat. Entre el gener i el setembre les importacions han baixat gairebé un 22% –55.002 milions d'euros– i el dèficit comercial acumulat els primers nou mesos es va situar en 7.635 milions, un 49,7% inferior al del mateix període de l'any passat.

Sectors

El sector de l'alimentació continua sent el principal motor de les vendes a l'exterior durant la pandèmia. Al setembre, les exportacions d'aquest sector van superar els 920 milions d'euros, un 5,6% superior al mateix mes de l'any passat, mentre que del gener al setembre les exportacions alimentàries catalanes han augmentat un 8%, fins als 8.058 milions d'euros.

La química continua sent el primer sector exportador català, però amb descensos tant al mes de setembre com en l'acumulat de l'any. Al setembre les exportacions químiques van caure un 3,5% i en els nou primers mesos, un 4,3%. La pandèmia encara ha castigat més l'altre gran sector exportador català, el dels béns d'equipament, amb un descens del 4,2% al setembre i del 20,7% entre el gener i el setembre.

Catalunya continua aportant una quarta part de totes les exportacions espanyoles, que al setembre van assolir els 23.250, un 0,9% menys que el mateix mes de l'any anterior, mentre que entre el gener i el setembre han assolit els 188.401 milions, un 12,6% menys.

stats