Economia 26/10/2020

L'alimentació és l'únic sector exportador català que creix durant la pandèmia

La indústria càrnica dispara les vendes a l'estranger

Xavier Grau Del Cerro
2 min
Els accessos ferroviaris són clau per descongestionar el tràfic de mercaderies.

BarcelonaL'alimentari és un dels principals sectors exportadors de Catalunya i l'any passat va superar per primer cop els 10.000 milions de vendes a l'estranger. Durant la pandèmia és l'únic àmbit que augmenta les exportacions, segons les dades publicades aquest dilluns pel ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme i l'Institut d'Estadistica de Catalunya (Idescat).

Entre gener i agost ha exportat per valor de 7.137 milions d'euros, una xifra que és un 8,3% superior al mateix període de l'any passat. Les exportacions d'aliments i begudes suposen un 17% de les vendes de Catalunya a l'estranger. L'impuls arriba especialment de la indústria càrnica (+18,8%); fruites, hortalisses i llegums (+10,7%), i olis i greixos (+10,2%).

En canvi, el primer sector exportador català, el químic, que aporta un 30% de les vendes a l'exterior, ha perdut un 4,4% els vuit primers mesos de l'any. Pel que fa al de béns d'equipament, que aporta quasi un 16% de les vendes a l'estranger, ha punxat un 22,6% en la facturació a l'exterior.

A l'augment de la venda d'aliments a altres països s'hi ha de sumar el bon comportament de les vendes d'animals i vegetals, que en la classificació que utilitza el ministeri es computen dins les primeres matèries i, tot i que aquest apartat registra un descens del 14,1% entre el gener i l'agost, en concret els animals i vegetals augmenten un 0,2%.

Recuperació a l'automòbil

El mes d'agost, l'últim del qual hi ha dades, les vendes a l'exterior de l'alimentació i begudes va augmentar un 5,5% i la d'animals i vegetals un 21%, mentre que la resta de sectors van continuar en negatiu, a excepció del de l'automòbil.

En aquest últim cas les exportacions entre el gener i l'agost van caure un 31,6% (4.474 milions d'euros). Però el mes d'agost es va notar una recuperació i les exportacions van augmentar un 32,2% respecte al mateix mes de l'any anterior, fins a assolir 391 milions d'euros.

Durant el mes d'agost, el total d'exportacions catalanes va caure un 6,2%, mentre que les importacions van experimentar un descens del 24,6%, amb la qual cosa el dèficit comercial català es va reduir quasi un 70%. En el període que va del gener a l'agost, el descens de les exportacions va ser del 15,2%, mentre que la reducció de les importacions va ser del 22,5%, amb una reducció del dèficit comercial del 49,1%.

stats