Macroeconomia
Economia 14/12/2022

La Fed apuja els tipus només un 0,50% i dona aire a l'optimisme de cara al 2023

L'organisme augmenta de nou el preu del diner, el situa en el 4,25% i anuncia que continuarà encarint-lo fins a deixar-lo per sobre del 5%

3 min
El president de la Fed, Jerome Powell.

WashingtonLes dades de la inflació publicades ahir als Estats Units van constatar un alleugeriment per a les butxaques dels nord-americans i han permès aquest dimecres a la Reserva Federal (la Fed, el banc central del país) frenar el ritme d'augment dels tipus d'interès. D'aquesta manera, el president de l'organisme, Jerome Powell, ha anunciat que incrementarà mig punt percentual el preu del diner, que quedarà en el nivell més alt des del 2007.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Es tracta del setè augment consecutiu en els últims nou mesos, però l'anunci arriba acompanyat d'un cert optimisme, atès que comporta un alentiment de les pujades, que en els últims quatre mesos havien estat totes del 0,75%. En menys d'un any, els tipus d'interès han passat d'estar a un nivell pròxim a zero, al rang actual del 4,25%-4,5%.

"Som conscients de les dificultats que està causant la inflació", ha lamentat Powell a l'inici de la roda de premsa, per afegir que encara hi ha feina a fer "a fi d'aconseguir l'estabilitat de preus". D'aquesta manera, els membres del comitè encarregat de fixar la política monetària, el FOMC, preveuen que hauran de dur a terme nous augments progressius de tipus durant l'any vinent, fins a arribar a superar el 5%. El comitè considera que aquests increments seran apropiats "per assolir una orientació de la política monetària prou restrictiva perquè la inflació torni a situar-se al 2% amb el pas del temps", ha destacat el president.

La inflació, que va marcar el seu màxim en el 9,1% al juny, va caure al novembre per cinquè mes consecutiu, i ja està en el 7,1% interanual. Aquestes dades fan creure al banc central que el cost de la vida es podria estabilitzar entre el 2023 i el 2024, i que durant l'any vinent podríem veure el final de les pujades dels tipus, tal com va anunciar Powell després de l'últim augment.

Lluny de l'estabilització de preus

El descens de la inflació interanual es deu en gran part a l'efecte base, és a dir, als forts increments de preus que hi va haver fa un any. Si es comparen amb els del mes passat, els preus han continuat augmentant un 0,1%. Es tracta d'una dada més bona que l'esperada, atès que mostra els tan anhelats símptomes de l'alentiment de l'economia, però alhora hi ha diversos indicadors que fan pensar que la batalla contra la inflació serà llarga.

Per justificar l'augment de tipus, Powell s'ha centrat en la situació del mercat laboral, que segueix mostrant solidesa i creix a un ritme superior al desitjat si es vol assolir l'objectiu d'estabilitat de preus, que la Fed marca en el 2%, lluny del 7,1% actual. La taxa d'atur se situa en mínims dels últims cinquanta anys i porta gairebé dos anys (23 mesos) sense registrar cap augment.

"El mercat laboral continua estant desequilibrat, amb una demanda que supera substancialment l'oferta dels treballadors disponibles", ha sentenciat Powell, que preveu que la situació s'estabilitzi amb el temps "i calmi la pressió a l'alça sobre els salaris i els preus". Tanmateix, posteriorment ha volgut fer un matís: "No és que no vulguem augments salarials, només volem que concordin amb els objectius d'inflació del 2%".

A més d'anunciar l'augment de tipus, el FOMC ha fet públiques avui les seves previsions de cara al 2023 i ha afirmat que és "improbable" que els EUA s'encaminin cap a una recessió. Tanmateix, el comitè ha rebaixat l'expectativa de creixement de l'economia que va crear al setembre, de l'1,3%, i la situa ara en el 0,5%. Davant aquesta dada, Powell deixa la porta oberta a la possibilitat d'una recessió: "No crec que ningú sàpiga si en tindrem o no, i si en tenim, si serà profunda o no. Ara mateix, no es pot saber".

El BCE, en la mateixa línia

Per la seva banda, s'espera que el Banc Central Europeu prengui demà dijous, en la seva reunió mensual, una decisió similar a l'anunciada avui a Washington. La comunitat europea també ha notat un fre en la inflació i un enfortiment de l'economia per sobre del previst. Això podria comportar demà un alentiment dels augments de tipus, que després de les pujades de juliol, setembre i octubre se situen en el 2%.

stats