Finances personals

Consells per retallar despeses a la costa de setembre

Revisar factures, buscar alternatives de transport públic o refinançar la hipoteca poden suposar estalvis importants per a les famílies

4 min
Factures energètiques en una taula.

BarcelonaEl setembre d'aquest any serà un dels inicis de curs amb els preus més elevats de les últimes dècades, a causa de l'escalada de preus iniciada amb el final de la pandèmia i accelerada per la crisi energètica derivada de la invasió russa d'Ucraïna. Tot i no ser tan coneguda com la costa de gener, al setembre es produeix un fenomen similar que obliga a estrènyer el cinturó a les famílies a l'espera de Nadal.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

És per això que la tornada a la rutina és un bon moment per revisar les despeses principals de la llar i mirar si cada mes es poden estalviar alguns euros en diferents factures.

Hipoteques

Un dels problemes principals per a l'economia de moltes famílies és el pagament de les quotes de la hipoteca, sobretot les que tenen tipus variable. Amb la inflació, els bancs centrals, inclòs l'Europeu, han apujat els tipus d'interès bàsics, cosa que a la zona euro s'ha traduït en un increment substancial de l'Euríbor –l'interès de referència per a la majoria de préstecs– i, per tant, en l'encariment del que han de pagar cada mes al seu banc en concepte d'hipoteca.

De moment, no sembla que el Banc Central Europeu tingui intenció de retornar els interessos als nivells de fa dos anys, quan l'Euríbor era negatiu, per la qual cosa algunes famílies poden estar interessades en una subrogació hipotecària. És a dir, en un canvi de les condicions a fi de reduir les quotes i oxigenar la butxaca.

Les dues opcions principals són moure la hipoteca –o qualsevol altre crèdit que devem al banc– a una altra entitat que ens ofereixi un tipus d'interès més baix, o bé refinançar amb el nostre banc un allargament dels terminis de la hipoteca que permeti tornar-la amb més anys, però pagant una mica menys cada mes. Donat el preu del diner actual, és quasi impossible recuperar les condicions de pocs anys enrere, però la competència entre bancs sí que fa possible que algunes entitats ofereixin millores notables.

No obstant això, abans de canviar de banc "és recomanable sol·licitar a diverses entitats una simulació" per poder comparar amb exactitud les condicions que ens ofereixen i tenir diverses opcions per triar, segons l'associació de consumidors Facua.

Alimentació

L'alimentació és la part del cistell de la compra que més s'ha encarit aquest any. Les associacions de consumidors recomanen ser molt curosos sobre els establiments on es compra i avisen que, si es fan bones comparacions i s'aprofiten les ofertes, és factible reduir la factura del supermercat.

L'últim exemple és l'oli d'oliva, que es ven en preus rècord i que en algunes cooperatives agràries s'ha esgotat de les prestatgeries a l'espera de la nova collita d'aquesta tardor. Segons un estudi de Facua, "la mateixa marca d'oli d'oliva verge extra costa fins a un 45% més en funció de la cadena de supermercats on s'adquireixi", una diferència que pot suposar un estalvi de quatre euros per litre.

Llum i gas

La factura del gas i de la llum van ser la principal preocupació dels governs i de les famílies durant bona part del 2022, però la normalització dels mercats internacionals i les mesures preses pel govern espanyol (rebaixa de l'IVA i el topall del gas) han permès retallar el cost energètic de les llars. Malgrat això, el setembre és un bon moment per buscar comparadors d'ofertes i dedicar un temps a navegar per les pàgines web de les diferents distribuïdores a la recerca d'ofertes que puguin encaixar amb els horaris de consum de cada casa, així com –si no es té– revisar si ens sortiria més a compte passar a les tarifes regulades per l'Estat.

Material escolar

El retorn a l'escola representa per a les famílies catalanes una despesa addicional de 2.728 euros per alumne de mitjana, entre matrícula, material, roba i altres necessitats, tot i que la xifra pot variar entre municipis i escoles, evidentment; en el cas de centres privats la xifra és molt més alta i pot superar els 7.000 euros per infant, mentre que en centres públics és inferior, segons l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). En el cas del material escolar purament, un estudi del BBVA posa la xifra en uns 370 euros per alumne de mitjana.

Sigui quina sigui la quantitat final, l'inici del curs escolar és un maldecap per a les finances familiars, sobretot si a casa hi ha més d'un menor amb edat d'anar a l'escola. En aquest sentit, és important que les famílies pressionin els centres perquè permetin reaprofitar material de cursos anteriors –una tendència que va a més–, sobretot en cursos més baixos en què el temari d'un curs varia poc, de manera que els llibres poden passar d'un germà a un altre.

Igualment, a les escoles que fan anar els nens amb bata o –sobretot centres privats– uniforme, així com la roba d'educació física, és important que es pugui reaprofitar si està en bones condicions. Així mateix, que la roba obligatòria sigui unisex permet passar-la entre germanes i germans sense distinció.

Carburants i transport

El cost de la gasolina i el gasoil es troba als nivells més elevats des de l'esclat de la guerra a Ucraïna, un altre fet que comporta problemes a moltes llars que utilitzen el cotxe amb assiduïtat. Per a les famílies que es desplacen sovint amb cotxe, és un bon moment per reavaluar si val la pena utilitzar el transport públic sempre, esclar, que sigui possible: molts municipis petits i mitjans no tenen bones connexions de bus o tren o, si les tenen, són amb horaris i rutes que comporten destinar molt més temps als desplaçaments que si es viatja amb vehicle propi.

Ara bé, si es viu en ciutats amb una bona xarxa de transport públic o ben connectades amb la resta del país, sovint hi ha alternatives per deixar el cotxe al garatge i desplaçar-se amb transport públic, cosa que permet estalviar i alhora contaminar menys. A més, cal recordar que els descomptes aprovats pel govern espanyol es mantindran vigents fins, com a mínim, el 31 de desembre.

stats