Finances personals

Sobreviure a unes oposicions: quines són les més demandades i quant costa una acadèmia?

Els exàmens per entrar als cossos administratius i de seguretat són els més sol·licitats a les acadèmies especialitzades

3 min
Vista dels exàmens en les oposicions per accedir  a la funció pública de la Generalitat.

BarcelonaSetembre –per a d'altres ho és el gener, amb l'arrencada de l'any nou– és un mes de propòsits, de posar en marxa plans i objectius per a la resta del curs. Per a molts treballadors, aturats o joves acabats de sortir de la universitat que aspiren a entrar a l'administració pública també és sovint el moment de posar-s'hi de debò i començar a estudiar unes oposicions. A quin d'aquests exàmens és més adient presentar-se, però, dependrà de moltes variables com ara la formació i qualificacions requerides per optar a la plaça, el temps mínim necessari per preparar-se i, per descomptat, la situació econòmica i familiar de cada persona. L'ARA ha volgut preguntar a algunes acadèmies especialitzades en cursos per aprovar oposicions quines són les més demandades, les proves més assequibles pel que fa a la dedicació i el cost de contractar reforços com el que ofereixen ells.

Quines són les oposicions més demandades?

La directora dels centres d'Adams a Catalunya, Júlia Pérez, no en té cap dubte: "Les oposicions més demandades a Catalunya són les de la Generalitat i de les corporacions locals". Per exemple, per a l'accés al cos superior, gestió o cossos administratius i auxiliars, tant del govern català com dels ajuntaments de Barcelona o Girona, així com els Mossos d'Esquadra o la Guàrdia Urbana. Així i tot, apunta que les oposicions estatals estan generant cada vegada més interès, perquè al Principat es concentren moltes places. "D'aquestes, les més demandades són les dels cossos d'administratius i les d'auxiliars, on enguany gairebé 4.000 aspirants que van presentar sol·licitud van triar Barcelona com a lloc d'examen", afegeix. Des de l'acadèmia Formación Ninja comenten que les més sol·licitades actualment són les d'administratiu i forces i cossos de seguretat, i destaquen els bombers, "que tot i tenir aquest component més vocacional any rere any compten amb centenars i centenars de persones que fan el pas per començar a preparar-se".

Quina és la durada mitjana d'un curs per preparar l'examen?

Pérez explica que la durada del procés d'unes oposicions dependrà en gran mesura de factors com el contingut i l'extensió del temari, el tipus d'exàmens, la constància, el temps que s'hi pugui dedicar o la motivació. "Amb caràcter general, en nou mesos o un any es podria preparar una oposició per accedir a llocs amb titulació exigida de batxillerat, i un mínim de divuit mesos o dos anys per a llocs de nivell superior", indica. Això no obstant, remarca que també hi ha aspirants que són capaços de superar aquests processos en un temps inferior, mentre que n'hi ha d'altres que ho aconsegueixen en següents convocatòries: "En qualsevol cas, una bona preparació i orientació té molt de pes en l'èxit". Necessitar més d'un intent per aprovar "és absolutament normal".

Els cursos de Formación Ninja funcionen amb subscripcions mensuals, trimestrals, semestrals o anuals i han notat com aquestes últimes, les més llargues, són les que tenen més demanda. "Això ens diu que la gent que comença a opositar en aquesta època de l'any ho fa amb un compromís i un propòsit ferm d'obtenir la seva plaça", destaquen. La durada de la preparació, però, també pot dependre de les places que s'ofereixen o del nivell de competitivitat i exigència: "Un bomber s'hi pot estar al voltant de tres anys o més. En canvi, un policia o un administratiu és més fàcil que ho aconsegueixi en un any". Tots dos centres coincideixen a dir que els exàmens tipus test són els més assequibles per als estudiants.

Quin és el cost aproximat de les acadèmies?

Segons les dades recollides per Formación Ninja, avui dia la despesa mitjana mensual en una acadèmia d'oposicions se situa entre els 100 i els 200 euros. "Això no vol dir que no hi hagi formació més econòmica o de preu més elevat". Des d'Adams ofereixen la possibilitat de preparar els exàmens amb classes setmanals amb preparadors especialitzats (presencials o online en directe), amb un pagament mensual sense permanència. En termes generals, Pérez diu que el cost de superar una oposició seguint un itinerari formatiu pautat pot oscil·lar entre els 800 i els 2.500 euros depenent del nivell de l'oposició i de la mitjana de temps disponible que s'hi pot destinar. Totes dues acadèmies coincideixen en el fet que la pandèmia ha suposat un abans i un després pel que fa a la demanda de cursos a distància. "El 80% dels nostres alumnes es preparen online, especialment per la via de les classes en directe. Per a molta gent és una opció molt interessant per la possibilitat de conciliar i també per evitar desplaçaments", afegeix Pérez.

stats