Economia 17/02/2020

La Fira negociarà amb la GSMA per allargar la permanència del Mobile a Barcelona

El congrés tecnològic té contracte amb la capital catalana fins al 2023

Leandre Ibar
2 min
La Fira vol negociar amb GSMA per allargar la permanència del Mobile a Barcelona

BarcelonaEl president de la Fira de Barcelona, Pau Relat, ha assegurat aquest dilluns que l'ens firal intentarà allargar més anys la presència del Mobile World Congress a Barcelona, però ha demanat "discreció" en les properes setmanes perquè les negociacions arribin a bon port.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Els acords seran més o menys exitosos en la mesura que siguem discrets en el procés de negociació", ha indicat Relat. "En els propers dies passaran coses que no podem fer públiques", ha afegit. Segons el president de la Fira, la intenció de l'organisme és "perllongar bastant anys més" la permanència del congrés a la capital catalana, més enllà del 2023, quan s'acaba el contracte amb la GSMA –la patronal organitzadora– per a la celebració del MWC.

Dimecres passat la GSMA va anunciar que l'edició del 2020, prevista entre els dies 24 i 27 de febrer, quedava suspesa davant del degoteig d'empreses que se'n retiraven pels temors a l'epidèmia de Covid-19. Després de diversos dies d'incertesa, un cop confirmat que no se celebrarà, queda l'interrogant sobre qui assumirà el conjunt de pèrdues que se'n derivaran, a més de quines empreses tindran dret a reclamar indemnitzacions a la GSMA.

El MWC representa un 40% dels ingressos de la Fira de Barcelona, i l'ens xifra en 500 milions d'euros l'impacte econòmic del congrés, per la qual cosa l'anul·lació pot representar un cop dur a sectors com l'hostaleria i l'alimentació.

Després d'una setmana que ha descrit com a "dura i complicada", Relat ha participat en una trobada al Palau de la Generalitat per avaluar l'impacte de l'anul·lació del Mobile, que s'havia de celebrar la setmana que ve.

A més de la Fira i la Generalitat, a la reunió hi han pres part les altres tres administracions implicades –els ajuntaments de Barcelona i l'Hospitalet, i el govern espanyol– i diversos agents econòmics, com ara els sindicats, la Cambra de Comerç, Pimec i Foment del Treball. Els participants de la reunió han insistit que la decisió de cancel·lar el congrés ha sigut unilateral de la GSMA i han elogiat la bona coordinació entre administracions tant a nivell sanitari com a l'hora defensar que Mobile se celebri a Barcelona.

Per la seva banda, el govern català ha creat un organisme interdepartamental per "recollir respostes" davant l'anul·lació, com ha explicat en la seva intervenció el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha presidit l'acte. Torra ha agraït "la imatge d'unitat i l'energia" expressada en la trobada per tots els participants.

Ampliació aprovada a l'Hospitalet

Relat creu que el sector tecnològic és "clau" perquè Barcelona continuï entre les ciutats líders del sector dels congressos a nivell europeu. A més, ha ressaltat la importància que la Fira pugui créixer en superfície i en nombre de pavellons en els pròxims anys per acollir més congressos i més grans.

En aquest sentit, l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat aprovarà aquesta setmana els darrers tràmits perquè la Fira ampliï en un futur els seus recintes al municipi. Concretament, si els plans tiren endavant com estan previstos ara, el recinte firal guanyarà 60.000 metres quadrats de superfície, un 25% més dels que té actualment. Segons el tinent d'alcalde de l'Hospitalet, Francesc Josep Berbel, el consistori volia fer coincidir l'anunci amb el Mobile, però la cancel·lació ho ha impedit.

stats