Economia 08/06/2015

Foment prioritza la creació d'ocupació a la qualitat dels nous llocs de treball

Per la seva banda, la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, considera que Espanya ha de ser un "model d'innovació i no de salaris baixos"

Júlia Manresa
2 min
El president de la patronal, Joaquim Gay de Montellà, afronta el segon i últim mandat.

BarcelonaEl president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ha valorat molt positivament l'acord entre patronal i sindicats per la pujada salarial orientativa de fins a un 1% per a aquest 2015, signat aquest dilluns. Per a Gay de Montellà, la prioritat és aconseguir "que tothom pugui exercir el seu dret a a treballar", per això, a la pregunta sobre la poca qualitat dels nous llocs de treball, el president de la patronal catalana ha afirmat que "primer de tot cal baixar del 10% d'atur" i que, per tant, els esforços s'han de centrar en "incrementar la contractació al màxim".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per contra, la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez ha afirmat avui en la seva visita a la planta de Seat de Martorell, que Espanya ha de ser un referent en modernització: "El que volem ser a mitjà i llarg termini a Espanya és un model d'innovació i talent, i no de salaris baixos". Báñez, però, considera que el pacte salarial és una "bona notícia" i que suposarà "millors salaris, empreses més competitives i que més gent s'incorpori al mercat de treball", a més d'estabilitat econòmica i social.

Un creixement insuficient per apujar més els salaris

En l'Assemblea General de Foment del Treball, el seu president ha reconegut que el pacte orientatiu d'un augment salarial d'un 1% per a aquest any "és poc", però demostra que els agents econòmics i socials són conscients que el creixement econòmic "encara és feble", ja que encara s'arrossega una taxa d'atur per sobre del 20% i un endeutament que "molt probablement superarà el 100% del PIB a finals d'any".

Per a la patronal, el pacte salarial signat aquest dilluns és una constatació de la recuperació econòmica, però també del moment de "màxima credibilitat" que viu l'economia espanyola, sobretot a ulls internacionals. En aquest sentit, Gay de Montellà ha afirmat que "el model de reforma laboral espanyola és un referent internacional".

Gay de Montellà ha reconegut, però, que hi ha moltes empreses que no seran capaces d'apujar els salaris dels seus treballadors fins a un 1%, tot i que ja hi ha empreses que han pactat convenis amb una pujada superior.

Mantenir el model econòmic de Barcelona

Tot i que el president de la patronal catalana ha reiterat que la patronal no creu que la continuïtat del Mobile World Congres a Barcelona estigui en perill, Gay de Montellà ha insistit en la necessitat d'assegurar el model econòmic de la ciutat de Barcelona, que considera un referent internacional en innovació i turisme.

En la mateixa línia, tampoc considera que la recuperació econòmica estigui en risc per la formació dels nous consistoris arreu del territori, sinó tot al contrari. El president de Foment s'ha mostrat encara més optimista pel que fa a la recuperació i ha afirmat que possiblement es tanqui el 2015 amb un creixement superior al 3% el PIB.

stats