Economia 19/08/2016

Gas Natural invertirà 325 M€ a Xile per aconseguir un projecte de renovables

Xavier Grau
3 min
Salvador Gabarró i Rafael Villaseca aposten pel mercat xilè.

Global Power Generation (GPG), la filial mundial de generació elèctrica de Gas Natural, ha obtingut un projecte de producció d’electricitat a Xile que comportarà una inversió total de 325milions d’euros en instal·lacions de renovables, segons va informar ahir la companyia gasista catalana. D’aquesta manera Gas Natural obté el seu primer gran projecte de generació elèctrica a Xile, on és present des de finals del 2014, quan va comprar la Companyia General de Electricidad (CGE) en una operació valorada en més de 6.000 milions -entre la compra i el deute assumit.

Ara la GPG s’ha adjudicat el seu primer contracte de generació a Xile en la licitació més important convocada fins ara pel govern de país de l’Amèrica Llatina. La convocatòria era oberta tant a la generació convencional com a les renovables. Gas Natural s’ha adjudicat en aquest concurs el subministrament de 858 gigawatts hora (GWh) d’electricitat a l’any, generada exclusivament amb energies renovables (eòlica i solar). De fet, és el primer projecte solar fotovoltaic de la companyia fora d’Espanya.

Pla estratègic

Per dur a terme aquest projecte, la filial de Gas Natural Fenosa invertirà 325milions d’euros al parc eòlic de Cabo Leones II, propietat de GPG i Grup Ibereólica, i en una planta solar fotovoltaica de 120 megawatts (MW). La companyia catalana va destacar ahir que aquest contracte consolida el seu interès i el de GPG per establir-se al mercat xilè, tal com preveu el pla estratègic presentat al maig. Gas Natural, des del seu desembarcament a Xile a finals del 2014, ha aconseguit que la meitat del seu negoci sigui ja a l’estranger. Poc després de comprar CGE, els màxims dirigents de Gas Natural es van comprometre amb la presidenta del país, Michelle Bachelet, a seguir-hi invertint, amb uns compromisos d’uns 1.000 milions d’euros per a la pròxima dècada.

GPG és la filial de Gas Natural dedicada a generació elèctrica internacional. Quan es va crear la filial, Gas Natural Fenosa hi va agrupar tots els actius de generació elèctrica que té repartits pel món, i va donar entrada com a soci al fons d’inversió de l’estat kuwaitià, la Kuwait Investment Authority (KIA), que en té el 25% del capital. GPG gestiona una capacitat instal·lada de 2.866 MW, amb una plantilla de 800 treballadors.

Eòlica d’Acciona

Gas Natural no ha sigut l’única companyia de l’Estat que s’ha adjudicat una part del paquet que ha tret a concurs el govern xilè. Acciona i Cox Energy s’han adjudicat el subministrament d’un total de 770 gigawatts hora (GWh) a l’any. La companyia presidida per José Manuel Entrecanales, que ha obtingut 506 GWh anuals, construirà el parc eòlic de San Gabriel, de 183 megawatts (MW) i ubicat a la regió de l’Araucanía, per atendre aquest subministrament. La planta generarà electricitat equivalent al consum de 250.000 llars xilenes i evitarà anualment l’emissió a l’atmosfera de 486.000 tones de CO 2 en centrals tèrmiques de carbó. Cox Energy s’ha adjudicat 250 MW de potència solar en la subhasta, cosa que suposarà una capacitat de generació de 264 GWh anuals. L’energètica va assenyalar que la inversió estimada per al conjunt de projectes que integraran l’adjudicació guanyada, i que hauran d’entrar en operació el 2022, superarà els 300 milions de dòlars (uns 266 milions d’euros).

A aquesta subhasta pública d’energia a Xile hi han concorregut 84 empreses de tot el món i el preu mitjà d’adjudicació ha estat de 42,23 euros el MWh. Segons el ministre d’Energia de Xile, Máximo Pacheco, s’ha aconseguit una rebaixa del 63% en el preu respecte a l’última subhasta.

stats