Economia 16/12/2020

La Fiscalia demana que s'anul·lin les eleccions a la Cambra que van donar la presidència a Canadell

La Generalitat autoritza Canadell a presidir la Cambra i ser diputat alhora

Ara
3 min
El president de la Cambra barcelonina, Joan Canadell, en una imatge del setembre passat.

BarcelonaLa Fiscalia de Barcelona ha demanat anul·lar uns quants acords de la junta electoral de les eleccions a les cambres de comerç del mes de maig passat per no haver comptabilitzat com a vàlids centenars de vots remots. El resultat dels comicis va donar la presidència de la Cambra de Barcelona a Joan Canadell, de la candidatura independentista Eines de País.

El ministeri fiscal sosté que les decisions de la Junta Electoral –tutelada pel departament d'Empresa de la Generalitat– van constituir una vulneració dels drets fonamentals d'accés a càrrec públic i d'igualtat, reconeguts per la Constitució. La petició de la Fiscalia, que ha avançat aquest dimecres El Confidencial, podria donar peu a la repetició del procés electoral de la Cambra de Barcelona, celebrat el maig passat i que va portar a la presidència Joan Canadell, ara candidat a les llistes de JxCat a les eleccions al Parlament de Catalunya del mes de febrer.

Dos dels candidats perdedors dels comicis, Carles Tusquets i Ramon Masiá, ja van impugnar els resultats de les eleccions l'any passat però els tribunals van desestimar les seves peticions.

Segons la Fiscalia, la Junta va declarar nuls de manera irregular centenars de vots remots a causa de defectes en el sistema informàtic de la votació. L'origen d'aquestes irregularitats és la utilització d'un sistema informàtic que –assegura– no tenia les garanties necessàries per a un procés electoral, tant en el cas de la Cambra de Barcelona com en el de les altres cambres de Catalunya. Així mateix, acusa la Generalitat de proclamar els resultats trepitjant "els votants exclosos de la seva participació en els comicis per criteris desconeguts que a més no es poden revisar", i exigeix revisar la proclamació d'almenys set vocalies de les quaranta a cobrir, la qual cosa canviaria el resultat electoral si els vots nuls es consideressin vàlids.

Els fiscals creuen que la validesa a parer seu incorrecta de "multitud de vots remots" es deu al fet de la "inacció de l'administració" i a "una interpretació absolutament arbitrària de les causes de nul·litat".

El Govern aprova la compatibilitat de càrrecs per a Canadell

De moment, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, podrà anar a les llistes de JxCat a les eleccions del 14 de febrer i, si és escollit, podrà continuar presidint la Cambra mentre té la condició de diputat.

Ho ha dit el departament d’Empresa de la Generalitat a la Cambra de Comerç, que havia enviat una consulta fa dues setmanes per aclarir si hi havia alguna mena d’incompatibilitat entre la presidència de la Cambra i el fet de concórrer en unes eleccions i ocupar un escó al Parlament de Catalunya. La Cambra ho ha avançat en un missatge a Twitter.

Canadell va anunciar el 2 de desembre que feia el salt a la política presentant-se a les primàries de JxCat, que van tenir lloc aquest cap de setmana passat i en les quals el president de la Cambra va ser el candidat més votat a Barcelona, per la qual cosa ocuparà un lloc prioritari en la llista electoral encapçalada per Laura Borràs. Això fa que, d’acord amb totes les enquestes, Canadell sigui elegit diputat amb quasi tota probabilitat i pugui ocupar un seient a l’hemicicle.

La Cambra va demanar l’opinió al departament d’Empresa de la Generalitat perquè és l’òrgan públic encarregat de tutelar les cambres de comerç a Catalunya, encara que, en el moment de fer pública la seva intenció de presentar-se a les primàries, Canadell ja va apuntar que, d’acord amb els experts legals consultats per la Cambra, no hi havia incompatibilitat de càrrecs. Malgrat això, des de l’ens empresarial es va enviar la pregunta a Empresa per sortir de dubtes.

Canadell té al seu favor el precedent de Joan Simó, president de la Cambra de Lleida durant 28 anys –entre el 1991 i el 2019–, durant els quals va ser senador, diputat al Congrés i diputat al Parlament de Catalunya per CiU.

stats