Les comunitats del PP reclamen que es retiri el pla energètic i la Moncloa el defensa: "Està en vigor"

La Generalitat titlla la reunió d'aquest dilluns de "pèrdua de temps" i critica que "no s'han resolt els dubtes"

5 min
La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, en una imatge recent.

MADRID"Està en vigor". Així de clara ha sigut la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, sobre el pla d'estalvi energètic aprovat pel govern espanyol la setmana passada i que el Partit Popular (PP) ha demanat que es retiri. El govern espanyol no ha aconseguit que la reunió celebrada aquest dilluns al matí amb les comunitats, per tal de resoldre els dubtes i analitzar les mesures, arribi a bon port. De fet, quan falten dos dies perquè algunes de les mesures entrin en vigor –el control de la temperatura i la il·luminació–, les diferències estan més vives que mai.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, durant la reunió de gairebé tres hores totes les comunitats autònomes del PP (Galícia, Castella i Lleó, Madrid, Andalusia i Múrcia) han demanat al govern espanyol que retiri el pla d'estalvi i que en negociï un de nou. A ulls dels populars, el decret aprovat per l'executiu de Pedro Sánchez ha sigut "improvisat" i reclamen que es convoqui la conferència de presidents per abordar un nou paquet de mesures. "Hauria de suspendre les seves vacances i convocar la conferència de presidents", ha dit el vicesecretari d'Organització Territorial del PP, Miguel Tellado, en roda de premsa aquest dilluns. Com a contraproposta, aquest partit ha demanat, per exemple, allargar la vida útil de les nuclears.

"Hem intentat comunicar des del primer minut les mesures, per això hem tingut reunions amb les comunitats autònomes i la federació de municipis", ha defensat Ribera en roda de premsa després de la reunió, que ha recordat que el pla s'adapta a les lleis en vigor en l'àmbit de la climatització des del 2009 i laboral des del 1997. Ribera també ha assegurat que les mesures aprovades "representaran entre un 4 i un 5%" sobre l'estalvi total acordat amb Brussel·les (7%). Més enllà de la crítica als dards de la dreta, Ribera ha destacat que el to de la reunió ha sigut "cordial". "Cap comunitat ha dit que no complirà", ha reiterat, i ha assegurar que la majoria han mostrat la seva predisposició a col·laborar en l'elaboració del pla de contingència que s'ha de presentar a Brussel·les al setembre. De fet, la ministra ha explicat que ha demanat als governs autonòmics que aportin propostes abans del 31 d'agost.

Els populars fins i tot han amenaçat amb no complir amb el decret. Així ho va dir qui fins ara ha liderat les crítiques contra el govern espanyol i les seves mesures, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que va declarar en un primer moment que "no compliria" les mesures. Una afirmació, però, que el govern madrileny ha matisat amb els dies i que, de fet, no va ser secundada pel Partit Popular. Tanmateix, el govern d'Ayuso reitera que presentarà un recurs d'inconstitucionalitat. En aquest sentit, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero (PSOE), ha assenyalat que els populars "sempre" estan buscant "la baralla i la confrontació". Montero ha instat el líder del PP, Alberto Núñes Feijóo, a tenir "sentit de país": "Que s'imposi a aquells líders que només volen fer insubmissió de les lleis que aprova aquest govern", ha afirmat aquest dilluns.

"Flexibilitat"

El ministeri de Transició Ecològica, de bracet amb la cartera d'Indústria, s'ha reunit telemàticament amb els màxims responsables autonòmics de les àrees d'Energia, Turisme i Comerç. En el cas de la Generalitat, hi ha assistit el secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos. El Govern, però, ha titllat la reunió de "pèrdua de temps" i critica que "no s'han resolt els dubtes". Fonts del Govern han assegurat que és "imprescindible" esclarir "les incerteses que genera un decret fet a correcuita i de manera precipitada" i han posat d'exemple a quins possibles senyals afecta la limitació de la il·luminació dels aparadors.

De fet, el Govern ha demanat endarrerir l'entrada en vigor del pla d'estalvi: "L'aplicació immediata és poc més que impossible", ha dit Castellanos en una entrevista a Catalunya Ràdio aquest dilluns. A més, també ha proposat que les estacions de transport públic no hagin de limitar la temperatura de l'aire condicionat a 27 graus. Ribera, però, ha descartat qualsevol possibilitat d'endarreriment o modificació.

"Cal respondre amb flexibilitat i incorporar el diàleg amb els sectors més afectats", ha recordat Ribera. La ministra ha destacat que el paquet aprovat no té una vocació sancionadora, sinó que vol que tots els sectors implicats "aportin" solucions a l'estalvi energètic i, de retruc, a l'aprovisionament de gas de cara un hivern que es presenta complicat. En aquest sentit, ha reconegut que hi poden haver petits comerços a qui els hi costi més adaptar-se i complir. "Em de mirar com acompanyar tots els sectors. Canalitzar l'esforç col·lectiu", ha dit Ribera.

Per a l'executiu de Sánchez llimar les diferències és imprescindible, ja que es tracta d'un primer pas per complir amb l'acord amb Brussel·les: reduir un 7% el consum de gas els pròxims mesos. "La reducció voluntària que impulsa Europa està en vigor des de l'1 d'agost. És més senzill reduir el més aviat possible [el consum] abans que trobar-nos en una situació complicada per a famílies i indústria", ha dit. El pla europeu es planteja des de l'estalvi energètic i la sostenibilitat, però també davant un hivern complicat en què la reducció del gas rus posa entre les cordes molts països i obliga a reforçar el seu aprovisionament. "Demano unitat, responsabilitat i solidaritat [al partit de l'oposició]", ha reclamat Sánchez aquest dilluns, contestant així a la poció del PP. "És una oposició destructiva", ha afegit.

Botigues o activitats vinculades amb l'alimentació també van aixecar el dit mostrant escepticisme amb el pla energètic. Ribera ha reiterat que un dels eixos del decret aprovat és el de la "flexibilitat", és a dir, que s'ha de tenir en compte la regulació laboral a l'hora d'aplicar mesures com el control de la temperatura. En concret, a partir de dimecres entren en vigor el control de la temperatura a l'estiu i a l'hivern, així com la limitació de la il·luminació d'alguns edificis. En el primer cas, el pla preveu que a l'estiu s'estableixi una temperatura de l'aire condicionat que no baixi dels 27 graus, mentre que la calefacció no hauria de superar els 19 graus. Això, però, no afectarà a tothom. En una entrevista a Onda Cero, Ribera exemplificava que en bars i restaurants podrien limitar l'ús de l'aire condicionat "al voltant dels 25 graus", i no 27 graus com marca el pla.

Pel que fa a la il·luminació, les crítiques van sortir sobretot per part de la Comunitat de Madrid, que argumentava que l'apagada d'aparadors "genera inseguretat i espanta el consum". En concret, la mesura obliga els edificis públics que no s'utilitzin, així com els aparadors dels comerços, a apagar els llums a partir de les deu de la nit. En queden exclosos els monuments, com la Sagrada Família.

Carta prèvia a les comunitats

Amb tot, des del ministeri de Transició Ecològica també han recordat que el 22 de juliol passat ja es va enviar una carta als responsables de les comunitats en aquest àmbit en què demanava "fer extensiu a l'àmbit de l'administració autonòmica les mesures d'estalvi, eficiència energètica i mobilitat sostenible", segons recull la carta a la qual ha tingut accés l'ARA. De fet, el govern ja insistia aleshores que comunitats autònomes, així com ajuntaments, aprovessin plans similars al de l'estalvi energètic de l'administració de l'Estat.

stats