Economia 22/02/2019

El govern espanyol elevarà el permís de paternitat a 16 setmanes per decret llei

El text preveu un increment progressiu del permís, que començarà amb 8 setmanes

Ara
2 min
El govern espanyol elevarà el permís de paternitat a 16 setmanes per decret llei

BarcelonaEl govern espanyol ha inclòs l'ampliació progressiva del permís de paternitat a 16 setmanes en el decret llei de mesures urgents per garantir la igualtat de tracte entre dones i homes en el lloc de treball, que planeja aprovar les pròximes setmanes.

El document, al qual ha tingut accés Efe, estableix un permís de paternitat de 8 setmanes des de la seva entrada en vigor –l'endemà de la seva publicació al 'Butlletí Oficial de l'Estat'–, que augmentarà a 12 setmanes a partir de l'1 de gener del 2020 i a 16 l'1 de gener del 2021.

D'aquesta manera, des del 2021 els dos progenitors tindran permisos iguals, intransferibles i retribuïts, amb una llicència de sis setmanes ininterrompudes per a tots dos al principi i deu setmanes per a cadascun a distribuir fins als dotze mesos des del naixement o adopció.

Les sis primeres setmanes seran a jornada completa, mentre que les altres deu podran repartir-se a jornada completa o parcial al llarg del primer any de vida (o d'adopció) del fill, però no podran cedir-se a l'altre progenitor.

Més dies per als pares amb nadons hospitalitzats

En el cas que el nadó hagi de quedar-se hospitalitzat després de néixer, l’esborrany també contempla ampliar el permís “en tants dies” com estigui ingressat, amb un màxim de 13 setmanes addicionals. Alhora la nova normativa preveu donar el permís de lactància als dos progenitors –fins ara només el tenia la mare–, de manera que tots dos tindran dret a una hora d’absència de la feina -que poden dividir-se en dues mitges hores- fins que el fill compleixi els nou mesos.

Aquest decret modifica tant l'estatut dels treballadors com l'estatut bàsic de l'empleat públic, de manera que els treballadors de l'administració també estaran subjectes a aquesta ampliació del permís de paternitat, amb la mateixa escala gradual, així com a la possibilitat que els dos progenitors puguin tenir el permís de lactància.

stats