Economia 27/04/2012

El govern espanyol fixa sancions més dures i noves regles per combatre el frau en l'atur

La ministra de Treball presenta un pla que preveu multes més altes i modificacions de lleis i del codi penal per identificar frau en el cobrament de l'atur i el treball irregular

Elena Freixa
2 min

BarcelonaEl consell de ministres ha aprovat un nou pla de lluita contra l'economia submergida i el frau en el cobrament de prestacions de l'atur. Les mesures concretes passen per fixar multes més altes, tipificar nous delictes al Codi Penal i canvis legislatius per una vigilància "més estricte" al món del treball.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els delictes contra la Seguretat Social prescriuran al cap de deu anys i no de cinc com fins ara, de manera que es pugui "perseguir millor" el defraudador, segons ha explicat en roda de premsa la ministra de Treball, Fàtima Báñez.

A més a més, el Codi Penal també es modificarà per considerar un delicte el fet de tenir contractats en frau de llei a varios treballadors i la responsabilitat penal obligarà l'empresari a pagar totes les quotes a la Seguretat Social que hagi deixat d'abonar.

El nou pla elimina el topall de 187.900 euros en les sancions per impagament de quotes a la Seguretat Social, de manera que les multes podran ser més altes. A més a més, el període màxim per investigar una suposat cas de frau passa de nou a 18 mesos.

En el cas dels acomiadaments col·lectius (EROs), l'empresa que vulgui incloure-hi treballadors majors de 50 anys i que tingui beneficis haurà de fer una aportació especial a la Seguretat Social, ha explicat la ministra. Aquesta obligació, que fins ara tenien les empreses de més de 500 treballadors, ara l'hauran de complir les que tinguin més d'un centenar de persones en plantilla.

La inspecció de Treball, ha afegit Báñez, es reorganitzarà i sumarà 53 inspectors més i 63 subinspectors. A més a més, treballarà de bracet amb els inspectors d'Hisenda i també amb Interior i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). També s'establiran protocols de col·laboració amb el col·legi de notaris, ha afegit.

stats