Laboral

El govern espanyol vol limitar els contractes temporals a sis mesos

Díaz assegura que impulsarà una reforma "profunda" per posar fi a l'abús de la temporalitat

2 min
La ministra de Treball, Yolanda Díaz.

MadridEls canvis en la contractació que inclourà la reforma laboral aniran més enllà de la simplificació dels contractes. El ministeri de Treball vol posar fi a l'elevada temporalitat del mercat laboral canviant de dalt a baix els contractes eventuals. Segons l'última proposta que el departament dirigit per la ministra Yolanda Díaz ha enviat als agents socials amb qui negocia la reforma —patronal i sindicats—, els contractes temporals només podran tenir una durada de sis mesos ampliables, "excepcionalment" i si així ho estableix el conveni col·lectiu sectorial, a un any.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb la legislació actual, els contractes temporals tenen una durada màxima de tres anys, ampliables a quatre per conveni col·lectiu. El canvi que proposa el govern espanyol, per tant, no és menor. La ministra de Treball ha parlat aquest dimarts de canvis "substancials" i "estructurals" del contracte temporal. "Farem una reforma profunda i de gran importància per acabar amb l'abús de la contractació temporal", ha assegurat.

El govern espanyol vol que la llei prohibeixi clarament els contractes temporals per cobrir llocs de feina estructurals. Segons l'esborrany de la proposta que hi ha sobre la taula, només es podrà establir un contracte temporal "per raons de caràcter productiu i organitzatiu". El text puntualitza que s'entén per raons productives "l'increment ocasional i imprevisible de l'activitat empresarial que no pugui ser atès amb el personal habitual de l'empresa". En queden exclosos, per tant, feines de caràcter estacional o vinculades a campanyes concretes. El ministeri creu que per a aquest tipus de feines s'hauria d'utilitzar altres tipus de contractes, com el fix discontinu.

Treballadors substituts

El text també estableix que podrà fer-se un contracte temporal per substituir un treballador que té dret a reserva de plaça. La novetat, però, és que 24 mesos després, si la persona substituïda no es reincorpora, la contractada amb caràcter temporal adquirirà la condició de fixa, sense que el treballador substituït perdi el dret a reincorporar-se. Díaz també vol que la reforma faciliti que els treballadors temporals tinguin preferència per ocupar les vacants de llocs de treball permanents que hi hagi a la seva empresa.

El ministeri de Treball fa mesos que negocia amb els empresaris i els sindicats una reforma que l'executiu s'ha compromès a aprovar abans de finals d'any. Díaz vol simplificar els tipus de contractes i posar fi a la temporalitat endèmica del mercat laboral espanyol, una de les reclamacions històriques de la Comissió Europea.

stats