Economia 26/02/2018

Una eurodiputada retreu a Guindos la corrupció del PP: "Vostè és membre del partit dels sobres"

Draghi creu que el nomenament del ministre com a vicepresident no compromet la independència del BCE

Laia Forès
2 min
L’encara ministre d’Economia, Luis de Guindos, ahir  a Brussel·les, després de  ser escollit vicepresident del BCE.

Brussel·lesA Luis de Guindos no li ha sortit gratis arribar aquest dilluns al Parlament Europeu com a ministre d'Economia per defensar la seva candidatura a vicepresident del Banc Central Europeu. Durant l'audiència que ha celebrat la comissió d'Afers Econòmics de l'Eurocambra, eurodiputats han retret a Guindos el fet de no haver dimitit encara com a ministre i han assegurat que el seu nomenament pot "perjudicar" la independència del BCE.

L'eurodiputada socialista francesa Pervenche Berès ha criticat que un ministre d'un partit acusat de corrupció sigui vicepresident del BCE. "Vostè és membre d'un partit que està al centre del sistema de sobres generalitzats", li ha etzibat. Guindos, que tot i haver ocupat alts càrrecs en el govern de José María Aznar i haver estat ministre des del primer executiu de Mariano Rajoy, no té el carnet del PP, s'ha limitat a respondre que mai s'ha presentat a unes eleccions a les llistes del PP.

Guindos, que ha parlat en castellà, anglès i francès, ha respost durant més d'una hora les preguntes dels eurodiputats, moltes d'elles sobre la política monetària del BCE. De fet, la compareixença ha estat més còmoda del que es podia esperar i el més previsible és que demà, quan el comitè d'Afers Econòmics faci pública la seva avaluació, doni un aprovat a Guindos.

Abans de l'acte amb el ministre espanyol, ha estat el torn del president del BCE, Mario Draghi. L'italià ha deixat clar davant els eurodiputats que el nomenament de Guindos com a vicepresident –el primer membre d'un govern que passa directament al màxim òrgan del BCE– no compromet la independència de l'entitat. "Estic convençut que la independència està garantida pel Tractat i protegida més enllà de qualsevol perfil personal", ha assegurat Draghi.

Una setmana més com a ministre

L'encara titular d'Economia hauria volgut comparèixer a l'Eurocambra com a exministre, però Rajoy ha volgut marcar el calendari i no serà fins la setmana que ve quan Guindos podrà dimitir. El president del govern ha anunciat aquest dilluns, poques hores abans de l'audiència a l'Eurocambra, que la setmana que ve farà públic el nom del substitut de Luis Guindos al govern espanyol.

L'Eurocambra ja es va pronunciar abans que Guindos fos recomanat pels ministres de Finances de la UE per ocupar la vicepresidència del BCE –el 14 d'abril ja es va celebrar una primera audiència, en aquell cas a porta tancada– i els eurodiputats van mostrar la seva preferència per l'únic rival que tenia l'espanyol, el governador del Banc d'Irlanda, Philip Lane.

Sense rivals

Tot i el suport del Parlament Europeu, l'irlandès finalment va renunciar a seguir endavant amb la seva candidatura abans de la votació que s'havia de fer dilluns 19 de febrer a l'Eurogrup (els ministres de Finances de la zona euro). Lane sabia que Guindos, tot i tenir un perfil i un CV molt menys brillant i adient que el seu, comptava amb més suports polítics.

Els caps d'estat i de govern de la UE nomenaran oficialment Guindos vicepresident del BCE en una cimera que se celebra el 22 i 23 de març a Brussel·les. L'espanyol prendrà possessió del càrrec l'1 de juliol, quan s'acaba el mandat de l'actual vicepresident, el portuguès Vítor Constancio.

stats