Economia 15/12/2014

De Guindos descarta una quitança del deute autonòmic, però proposa absorbir els crèdits de les comunitats amb els bancs

"Tots junts som més forts per fer front a les situacions complexes", assenyala el ministre d'Economia

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha comparegut a la comissió d'Economia i Competitivitat del Senat. EFE

MadridEl govern espanyol debat intensament aquest dies com reduir el deute públic de les comunitats, després que hagi tornat a marcar un nou rècord segons les dades del Banc d'Espanya d'octubre. Però sobre la taula no hi ha la reestructuració del deute, ha aclarit taxativament aquest dilluns el ministre d'Economia, Luis de Guindos, en declaracions als passadissos del Senat. "De reestructuracions no hem abordat absolutament res", ha assenyalat en resposta a la informació de diumenge de 'La Vanguardia'. Tot i això, fonts del ministeri d'Hisenda han assenyalat a l'ARA que aquest tema sí i que s'ha debatut internament. Qui té l'última paraula sobre aquest tema és Cristóbal Montoro, que encara no s'hi ha pronunciat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però enlloc de la quitança, De Guindos ja ha anunciat la seva pròpia recepta perquè les comunitats redueixin el seu deute públic. Proposa que l'Estat absorbeixi el deute que tenen les autonomies acollides al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) amb els bancs. "Tots junts som més forts per fer front a les situacions complexes", ha assenyalat en resposta a una pregunta del senador d'Entesa, José Montilla, a la comissió d'Economia i Competitivitat del Senat.

D'aquesta manera, si bé el FLA ja mutualitza el deute de les comunitats quan venç, perquè paguin menor interès, i també dóna liquiditat per aconseguir complir amb els objectius de dèficit, ara s'hi sumaria una tercera opció que seria el refinançament dels crèdits amb bancs espanyols.

En el cas de Catalunya i segons dades del Banc d'Espanya de setembre, es tractaria de fins a 12.539 milions d'euros, la quantitat més alta de l'Estat. L'actual deute de la Generalitat és de 63.075 milions d'euros, dels quals 30.441 milions ja s'han acollit al FLA o bé al pla de proveïdors.

stats