FINANCES PÚBLIQUES
Economia 04/03/2016

Hisenda no avançarà els 700 M€ que necessita el Govern

La Generalitat havia demanat aquests diners per evitar tensions de tresoreria

Ara
3 min
L’encara ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, aquesta setmana al Congrés.

BarcelonaEl ministeri d’Hisenda no avançarà els 700 milions d’euros que li demanava la Generalitat per poder fer front a les tensions de tresoreria amb què es trobarà en les pròximes setmanes. Així ho va explicar ahir l’equip del ministre en funcions, Cristóbal Montoro, a l’agència Europa Press.

La Generalitat de Catalunya té dret a cobrar 1.400 milions d’euros, segons ha reconegut Hisenda, corresponents a la liquidació del sistema de finançament del 2014. Aquesta liquidació s’acostuma a fer entre els mesos de juny i juliol, com va recordar Hisenda en un comunicat que va publicar aquesta setmana. La Generalitat, però, necessita rebre una part d’aquests diners abans de l’estiu. En concret, l’equip del vicepresident econòmic, Oriol Junqueras, va demanar a Montoro l’avançament de 700 milions per poder fer front a “tensions de tresoreria”. Però ahir Hisenda va explicar que Catalunya rebrà la liquidació quan ho facin la resta d’autonomies, que sol ser al juny o al juliol.

Des de la conselleria d’Economia no volen concretar en què consisteixen les tensions de tresoreria i si aquestes tensions afectarien només el pagament de proveïdors (que solen ser els primers afectats quan falten diners) o si també poden suposar problemes més greus.

El secretari d’Economia del Govern, Pere Aragonès, va demanar la setmana passada al seu homòleg del ministeri l’avançament dels 700 milions i, segons un portaveu de la conselleria, Hisenda li va dir “verbalment” que pagaria aquests diners. Posteriorment, dimecres Hisenda va emetre un comunicat en què afirmava que no havia rebut cap “sol·licitud formal” de la Generalitat, però poques hores després li va arribar una carta escrita per Oriol Junqueras en la qual sí que demanava formalment l’avançament dels 700 milions. L’última novetat és l’afirmació d’ahir, en la qual Hisenda diu que no avançarà res i no farà distincions amb altres comunitats. Cap portaveu del ministeri va voler donar més detalls a l’ARA.

Pere Aragonès : “A Catalunya ja es paguen els impostos que s’han de pagar, el problema és qui els recapta”

De tota manera, en una entrevista recent amb aquest diari, Pere Aragonès va explicar que “gairebé totes les comunitats autònomes” havien demanat que se’ls avancés una part de la liquidació. L’esperança que li pot quedar a la Generalitat, per tant, és que la pressió conjunta de les diverses comunitats autònomes amb problemes de tresoreria acabi forçant Hisenda a pagar els diners abans.

FLA 2016

D’altra banda, el govern central va demanar ahir a les 12 comunitats autònomes que volen adherir-se al FLA del 2016 que revisin els plans d’ajust abans, en els quals han de provar com ajustaran els seus comptes públics. Si no envien el document o el ministeri no l’accepta, les comunitats no poden rebre diners d’aquest fons.

Hisenda requereix a les comunitats que, a més d’incloure els compromisos de reducció de dèficit, també s’hi incloguin els objectius de reducció de pagament a proveïdors, els avenços en la reordenació del sector públic de cada comunitat o el control de l’endeutament. També reclama que s’adquireixin compromisos per la realització de reformes estructurals.

Hisenda té previst prestar 5.800 milions a les comunitats a través del FLA, dels quals poc més de 2.000 corresponen a Catalunya.

stats