Economia 09/03/2021

IFM es compromet a mantenir Naturgy a la borsa

Reynés no es pronuncia sobre l'opa del fons australià però promet transparència als accionistes

3 min
Imatge de la junta d'accionistes, amb Francisco Reynés en el centre.

BarcelonaEl fons australià IFM, que ha presentat una oferta pública d'adquisició (OPA) del 22,7% de Naturgy, ha traslladat aquest dimarts als accionistes de l'energètica catalana la seva intenció de mantenir-la cotitzant a la borsa. IFM assegura que vol invertir a Naturgy a llarg termini, que vol representació en el consell d'administració de l'empresa que presideix Francisco Reynés i que donarà suport a les inversions que hagi de fer per a la transició energètica.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Naturgy ha celebrat aquest dimarts la junta d'accionistes, sobre la qual ha planat l'opa presentada per IFM, valorada en uns 5.000 milions d'euros, i que està pendent de l'aprovació del govern espanyol, ja que entre les mesures adoptades per protegir les empreses espanyoles davant la pandèmia l'executiu de Pedro Sánchez es va reservar el dret d'aprovar les compres de més d'un 10% d'empreses estratègiques per part d'inversors estrangers.

En la seva intervenció a la junta general d'accionistes, el secretari general i del consell de Naturgy, Manuel García Cobaleda, ha assenyalat que IFM ha comunicat els seus plans per al grup si prospera la seva oferta. Segons ha dit, el fons té vocació de permanència com a accionista de llarg termini i té intenció de comptar amb representació en el consell d'administració, tal com ja havia apuntat quan va anunciar l'oferta. IFM també ha traslladat al grup el seu suport a la transició energètica i a les inversions necessàries, així com el suport a una política de dividends sostenible.

IFM va presentar a principis de febrer la seva oferta a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), i ara està pendent de l'autorització del govern espanyol. L'oferta està condicionada a aconseguir, com a mínim, un 17% de Naturgy.

El president de Naturgy, Francisco Reynés, no s'ha pronunciat sobre l'opa. Ha dit que el consell d'administració es pronunciarà "quan sigui el moment". Aixo sí, davant la pregunta d'un accionista ha "garantit" la transparència del consell "no només davant d'una proposta d'opa, sinó sempre".

"El consell donarà i publicarà la seva opinió", ha dit Reynés, que ha afegit que seran "transparents i es coneixeran bé les recomanacions en aquest sentit", tot i que ha destacat que sigui quina sigui la recomanació del consell, la decisió final estarà en mans de cada accionista. "Nosaltres oferirem la millor informació perquè d'una manera lliure decideixin el que millor els convé", ha dit.

Reynés s'ha referit al futur pla estratègic, la presentació del qual s'ha ajornat per l'opa. Als accionistes els ha dit que aquest nou full de ruta garantirà "un dividend sostenible a llarg termini".

14.000 M€ d'inversions amb fons europeus

El president, però, ha avançat als accionistes part dels plans de futur de la companyia per ser protagonista de la transició energètica, amb la presentació de projectes als fons europeus amb unes inversions totals de 14.000 milions d'euros. D'aquests possibles projectes, gairebé la meitat (6.300 milions d'euros) tindrien per destinació la generació elèctrica renovable, 3.900 milions es focalizarien en els gasos renovables, 1.500 milions serien per a digitalització, 1.400 milions per a eficiència energètica, 700 milions per a transició justa i 200 milions per a mobilitat sostenible.

 Reynés també ha recordat el pes de les xarxes d'electricitat en els plans de recuperació econòmica, amb una necessitat d'inversions de més de 23.000 milions d'euros en la pròxima dècada, cosa que representa una oportunitat d'inversió per a Naturgy de més de 3.500 milions de euros només a Espanya.

La junta d'accionistes ha aprovat el pagament d'un dividend final amb càrrec als resultats del 2020 de 0,63 euros per acció. També ha aprovat els comptes del 2020, que es va tancar amb unes pèrdues de 347 milions d'euros.

stats