Economia 04/02/2021

Naturgy anuncia pèrdues de 347 M€ el 2020 en plena opa

L'energètica entra en números vermells per la neteja de l'actiu i l'impacte del covid-19

3 min
Francisco Reynés, president de Naturgy

Francisco Reynés ho ha tornat a fer. Ha tornat a netejar el balanç de Naturgy per augmentar el valor futur, encara que això porti la companyia a presentar pèrdues en l'exercici del 2020. L'any 2018, quan Reynés va aterrar a la companyia com a president executiu, ja va fer una revisió del valor dels actius de 4.900 milions. El 2020 la depreciació ha sigut de 1.368 milions d'euros. L'impacte ha portat la companyia a unes pèrdues en l'exercici del 2020 de 347 milions d'euros, davant dels 1.401 milions que va guanyar el 2019.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els números vermells arriben pocs dies després que el fons IFM anunciés una oferta publica d'adquisició (opa) del 22,7% del capital de Naturgy a 23 euros per acció, en una operació valorada en més de 5.000 milions. Reynés, en la presentació als analistes de borsa, ha reiterat que es una opa "no sol·licitada" i que es va assabentar de l'oferta quan es va notificar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) el 26 de gener. Ha dit que l'empresa continua operant normalment i que el consell d'administració es pronunciarà sobre l'oferta quan ho consideri oportú o legalment ho hagi de fer.

L'opa, però, portarà a ajornar la presentació del pla estratègic de la companyia per als pròxims anys, que estava prevista per a aquest febrer, però que Reynés ha indicat que es posposa a l'espera del desenvolupament dels esdeveniments. Reynés tampoc s'ha pronunciat sobre quin serà el paper de CriteriaCaixa, el primer accionista de l'energètica, amb un 24% del capital, en l'oferta. "No puc parlar en nom dels accionistes", ha dit el president de Naturgy. CriteriaCaixa encara no s'ha pronunciat sobre què farà amb l'oferta, mentre que els dos grans fons a la companyia, GIP i Rioja Bidco (CVC), que sumen un 41% del capital, ja han dit que no vendran la seva participació.

Les pèrdues del 2020, però, són un exercici comptable. Uns actius que tenien un valor en llibres de 3.560 milions ara es valoren en 2.197 milions. Bàsicament és la pèrdua de valor en generació elèctrica convencional a Espanya, sobretot cicles combinats de gas, pel canvi de l'escenari energètic, que resten 1.145 milions, i la resta són 198 milions d'euros de les activitats de gas a l'Argentina per l'escenari macroeconòmic i la hiperinflació en aquest país.

Les pèrdues no afectaran el dividend i els partícips tindran una retribució d'1,44 euros per acció. A més, el deteriorament dels actius no tindrà impacte en la caixa i en un futur tindrà un impacte positiu en el compte de resultats, per la disminució de les amortitzacions, de 75 milions d'euros a l'any.

Sense aquesta resta de valor d'alguns actius, el resultat net de Naturgy hauria sigut de 872 milions d'euros. Un benefici positiu, però tot i així molt inferior al del 2019, un 36,7%. La causa principal, en aquest cas, és l'impacte del covid-19 en el negoci energètic. El consum de gas i electricitat s'ha desplomat a la majoria de mercats, i els preus han sigut molt inferiors als del 2019 per la caiguda generalitzada de la demanda. Aquest impacte de la pandèmia es reflecteix clarament en els comptes: la xifra de negoci de la companyia el 2020 va ser de 15.346 milions d'euros, un 26% inferior a la del 2019. La pandèmia ha tingut un doble impacte en els comptes de la companyia: la caiguda de la demanda energètica, d'una banda, i la forta depreciació de les divises de l'Amèrica Llatina, de l'altra, que també ha restat ingressos i beneficis.

A més de netejar actius, l'energètica catalana també ha reduït el seu deute el 2020. El deute net al finalitzar l'exercici era de 13.612 milions d'euros, quasi un 11% menys que un any enrere, i sense reflectir els 2.570 milions d'euros esperats pel tancament de la venda de la filial elèctrica xilena CGE.

Inversions i renovables

El nivell d'inversions de Naturgy va baixar el 2020. Es van destinar 546 milions (un 13,7% menys) a manteniment i 733 milions (un 30% menys) a creixement. Les renovables van ser el gran eix inversor per créixer de la companyia: hi va destinar 404 milions. Unes inversions que, com ha reiterat Reynés, se centren en mercats madurs, amb una regulació estable i una moneda forta. Així, una gran part dels recursos van anar el 2020 a projectes de renovables a Austràlia i, en menys grau, als Estats Units i Espanya.

De fet, el negoci de les renovables, tot i que més petit en dimensió, és el que presenta millor evolució. L'ebitda (resultat abans d'impostos i amortitzacions) aportat per les energies netes va ser de 352 milions, un 6% més. La resta de negocis van registrar caigudes, del 21% en la gestió d'energia i xarxes, del 20,7% en la comercialització i del 20% en la resta de negocis.

stats