Economia 05/02/2020

Naturgy obté un benefici de 1.400 millions d'euros el 2019 després de les pèrdues milionàries de l'any anterior

Augmenta en un 22% la seva capacitat d'energies renovables

Laia Forès
2 min
El president executiu de Naturgy, Francisco Reynés, en una imatge d'arxiu.

MadridDesprés d'un any 2018 amb pèrdues de 2.800 milions d'euros per la depreciació d'actius, Naturgy (antiga Gas Natural Fenosa) ha tornat als números verds el 2019. L'empresa energètica ha obtingut un benefici net de 1.401 milions d'euros. Sense tenir en compte els elements no recurrents, el benefici hauria sigut de 1.432 milions. En qualsevol cas, la companyia deixa enrere les pèrdues milionàries provocades pel sanejament –que estaven previstes en el pla estratègic de l'empresa impulsat per la nova direcció– i normalitza els comptes.

El president de Naturgy, Francisco Reynés, ha destacat aquest dimecres que els resultats positius s'han obtingut malgrat un entorn energètic complicat. "El mercat del gas s'ha deteriorat progressivament al llarg dels trimestres", ha subratllat Reynés, que fa dos anys va accedir a la presidència de la primera companyia catalana en facturació. El 2019 les vendes netes van suposar 23.035 milions d'euros, un 5,4% menys que l'any anterior.

Els mercats, però, no compartien l'optimisme del president de la gasista. A mig matí, després de fer públics els resultats de l'any passat, era el segon valor que més queia a l'Íbex-35, amb una davallada de l'1,5%.

Reynés ha lamentat que l'entorn econòmic, que pot afectar el preu de l'energia, també s'està complicant amb qüestions difícils de preveure com l'epidèmia del coronavirus, que està castigant els mercats, i ha rebutjat fer previsions per al 2020: "La volatilitat dels mercats actuals, tant de preus com de volums, ens porta a ser prudents el 2020 i no donarem cap estimació".

Retallada de la retribució

Un altres dels obstacles que es trobarà la companyia a curt termini serà la possible retallada en la retribució que Naturgy rep per la distribució del gas natural. La Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) preveu rebaixar la quota un 9,6% a partir de 2021, però encara no és una decisió en ferm. Reynés no ha volgut valorar la xifra fins que sigui definitiva però ha llançat una advertència: Naturgy “adaptarà el seu nivell d’inversió i creixement” a la retribució que rebi per la distribució del gas. A menys retribució, menys inversió. La companyia tindrà en compte els menors ingressos a l’hora de fer inversions i fins i tot es podria “redimensionar la plantilla”.

Naturgy va invertir 600 milions d'euros el 2019 en renovables i ha augmentat la seva capacitat d'energies verdes un 22%, fins als 5.000 megawatts a nivell global. "Volem jugar un paper rellevant en la transició energètica", ha destacat el president de l'empresa.

En els plans actuals de la companyia no hi entra fer noves adquisicions o vendes, però Reynés ha deixat clar que Naturgy és una empresa "que està atenta a les oportunitats i que analitzarà el que toqui en cada moment". En el futur "ens veiem ballant", ha dit el president per explicar: es tracta d'una companyia "activa" que "no espera que un altre vingui a dir-nos què hem de fer".

Amb aquests resultats econòmics del 2019, l'energètica manté el seu compromís d'una remuneració total d'1,37 euros per títol per als seus accionistes i pagarà un dividend complementari de 0,6 euros al març, quan l'hagi aprovat la junta general d'accionistes.

stats