Habitatge

La Generalitat avisa que l'índex de control del lloguer estatal no funcionarà: "Els preus no baixaran"

El govern espanyol publicarà l'eina aquest mes de febrer

3 min
La consellera de Territori, Ester Capella; l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni i la ministra d'Habitatge, Isabel Rdoríguez, en una imatge recent.

MADRID / BARCELONAEl govern espanyol publicarà l'índex estatal per controlar el preu del lloguer a les zones declarades tensionades abans del 29 de febrer i ho farà tant si agrada com si no a la Generalitat. Després d'una trobada entre la consellera de Territori, Ester Capella, i la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, aquest dilluns a la tarda a Madrid per desencallar el xoc al voltant d'aquesta eina, la Generalitat assumeix que l'índex que publicarà el ministeri no recollirà les seves aspiracions: "[L'índex estatal] no dona resposta [al problema del lloguer] i no farà abaixar els preus a Catalunya", ha sentenciat Capella en roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Al gener, Estat i Generalitat semblava que havien acostat posicions. Però les divergències continuen. A ulls de la Generalitat, el fet que el ministeri hagi acabat optant per un índex homogeni a tot l'Estat i que es basa en un ventall de rangs (amb un mínim i un màxim) no funcionarà. El Govern volia que l'índex del ministeri es pogués adaptar a la realitat de cada comunitat autònoma, però fa temps que l'Estat ho va descartar, tal com explicava l'ARA. En les últimes reunions, la Generalitat ha posat damunt la taula la idea d'una "superposició" d'índexs: el català amb l'estatal.

Aquesta proposta del Govern català implicava que quan l'índex català se situï dins el rang de l'índex estatal (entre l'inferior i el superior), el límit del lloguer serà sempre l'índex català. En canvi, quan l'índex català se situï fora del rang estatal, s'aplicarà el rang superior o inferior estatal en funció de quin dels dos valors sigui més pròxim a l'índex català. Fonts del ministeri d'Habitatge defensen la publicació d'un índex homogeni a l'Estat perquè els criteris "s'han treballat amb els tècnics de l'Estat i la Generalitat" i recorden que l'índex "és només un instrument més pel control dels preus".

Aplicació de l'índex

A les zones tensionades (en el cas català s'han identificat 140 zones) aquest índex no afectarà igual grans propietaris i petits propietaris. En el cas dels petits, a l'hora de fer un contracte nou hauran de mantenir el preu de l'anterior i només podran aplicar-hi l'actualització de la renda (se sol vincular a la inflació). Només podran incrementar un 10% el lloguer si demostren que han fet certes obres a l'immoble. A canvi, podran optar a bonificacions fiscals generoses, sobretot si redueixen el preu del lloguer.

En el cas dels grans propietaris, en aquestes zones “tensionades” la regulació pot arribar a afectar aquells que tenen cinc habitatges o més (sempre que siguin a la zona afectada; si no, serà a partir de deu habitatges). A l'hora de firmar un contracte, hauran d'ajustar el preu d'acord amb l'índex (la preocupació de la Generalitat és que l'índex estatal indueixi a un increment del preu del lloguer si els propietaris poden aplicar el rang més alt). Això es donarà quan es tracti d'un contracte nou. En el cas dels petits propietaris, si treuen un pis al mercat que no hi ha estat els últims cinc anys, és a dir, que no té contracte de referència, també els afecta.

Increment dels preus

El cert és que el preu del lloguer fa temps que encadena rècords: a Barcelona llogar un pis ja val 1.171 euros de mitjana, prop de 50 euros més que el registre anterior. Paral·lelament, de mitjana, el lloguer entre el juliol i el setembre de l'any passat a tot Catalunya es va situar en els 848,39 euros, segons les últimes dades disponibles que publica l'Incasòl a partir de les fiances dipositades.

"El preu dels lloguers en deu anys s'ha situat en el 60% d'increment a Barcelona, a Catalunya entre el 42% i 46%", ha dit Capella, que per aquest motiu veu "evident" que no n'hi ha prou amb contenir els preus: "Hem d'intentar que els preus baixin", ha afegit. El mercat de l'habitatge està a l'expectativa de l'arribada d'aquest índex, i com aquest arribarà a impactar realment els preus dels lloguers de les zones tensionades.

stats