Turisme

La inversió en hotels de luxe es consolida a Barcelona: 100 M€ en sis mesos en operacions de compravenda

L'augment de les tarifes i de la rendibilitat fa més atractius aquests actius

3 min
El Gran Hotel la Florida, al Tibidabo, avui al matí, amb alguns seguidors del cantant Bruce Springsteen a la porta

BarcelonaL'aeroport del Prat està batent tots els seus rècords, l'arribada de turistes a Catalunya no ha deixat de créixer (9,07 milions de visitants estrangers del gener al juny, un 10% més que l'any anterior) i les tarifes hoteleres van a l'alça. No és estrany, doncs, que els inversors es fixin en Catalunya i, sobretot, en Barcelona per abocar els seus diners al mercat hoteler. Però, a més, els últims indicadors mostren que cada cop més busquen fer les seves inversions en hotels de luxe.

Inscriu-te a la newsletter Habitatge Una guia pràctica
Inscriu-t’hi

Així ho mostra l'últim estudi de la consultora immobiliària CBRE, que assegura que la inversió en hotels de luxe a Barcelona durant el primer semestre de l'any va assolir gairebé els 100 milions d'euros, pràcticament el 36% del total de la inversió en hotels, que va pujar a 285 milions. Així, aquesta inversió en hotels de luxe (considerant com a tals els de cinc estrelles i els de cinc estrelles gran luxe) se situa sis punts per sobre de la mitjana espanyola.

Entre les operacions que destaquen durant el primer semestre d'aquest any hi ha la compra per part de la socimi hotelera Atom dels establiments de gran luxe Miramar (75 habitacions) i La Florida (70 habitacions) i la venda de l'Ocean Drive Barcelona (98 habitacions).

De fet, durant el semestre Barcelona s'ha consolidat com el segon punt de l'Estat més atractiu per als inversors en hotels (amb un 21% del total), només per darrere de les Balears (un 29%). Tot i això, la inversió hotelera a Barcelona ha caigut un 34% en comparació amb el primer semestre de l'any passat, pel fet que els sis primers mesos del 2023 van ser extraordinaris amb la venda d'establiments com el Mandarin Oriental, el Sofia o el Dolce Sitges.

En total a Barcelona durant el primer semestre d'aquest any s'han tancat una dotzena de compravendes d'hotels, amb 1.163 habitacions. "Les dades mostren el bon impuls de la inversió en el sector hoteler gràcies al tancament d'operacions de volum mitjà", explica Jorge Ruiz, director d'hotels d'Ibèria de CBRE, que indica que s'està veient menys rotació en la cartera dels inversors.

Pel que fa al perfil de l'inversor, la consultora indica que l'espanyol és cada cop més present (38% del total), seguit del Regne Unit (21%). A més, la rendibilitat es manté estable, en un 5,25%, cosa que fa atractiva la inversió en hotels, especialment perquè l'evolució es preveu positiva.

A Barcelona, segons l'últim cens del Gremi d'Hotels, hi ha 445 establiments hotelers, amb 40.020 habitacions i 78.083 llits. D'aquests establiments, 22 són gran luxe i 24, cinc estrelles. Així, els establiments de luxe representen poc més del 10% del total i del 16% de les habitacions.

Preus a l'alça

Un dels elements que fan més atractiva la inversió en hotels és l'evolució de les tarifes. De fet, durant el primer semestre de l'any Barcelona va ser la destinació amb la tarifa mitjana (ADR) més alta de l'Estat, amb 189 euros per habitació i nit, un 10% més que el mateix període de l'any anterior. Només Marbella (amb 248 euros) se situa per sobre de Barcelona, i Madrid té una tarifa mitjana per sota de la capital catalana, de 169 euros.

Albert Grau, soci de la consultora Cushman & Wakefield Hospitality a Espanya, destaca que la bona marxa del negoci "incrementa també l'interès dels inversors en actius hotelers, especialment a les destinacions urbanes-vacacionals amb un mix d'oci i negoci com poden ser Màlaga i València i, per descomptat, Madrid i Barcelona". Unes dades que, segons el també soci de Cushman & Wakiefield Hospitality Bruno Hallé, fan preveure un bon tercer trimestre, que estarà marcat pel període de vacances, i que en certes destinacions "es podran continuar millorant els marges operatius amb pujades de preus, encara que siguin més moderades".

Un dels indicadors que mostren la rendibilitat del negoci hoteler és el denominat RevPAR, o ingressos per habitació disponible. El RevPAR a Espanya s'ha situat en 109 euros de mitjana, un 14,5% més que el mateix semestre de l'any passat. Barcelona és la segona destinació amb un RevPAR més alt, 146,8 euros, només per darrere de Marbella (154,1 euros). A Barcelona, el RevPAR va ser el primer semestre un 11,3% superior al mateix semestre de l'any passat. "L'evolució del RevPAR és molt positiva, ja que és el millor indicador per projectar la rendibilitat de la indústria hotelera i incrementar, per tant, la confiança des de l'angle inversor", indica Albert Grau.

Segons les dades de l'INE, els hotels de Barcelona han superat els 12,6 milions de pernoctacions durant el primer semestre; és a dir, abans d'arribar als mesos de juliol i agost, quan es reben més turistes. En total, són més de dos milions de pernoctacions més que el mateix període de l'any passat, un 21% més.

stats