Economia 16/05/2017

Villar Mir i un exsecretari d'Aznar, entre els imputats pel cas Lezo

L'expresident de la constructora OHL i 52 persones més hauran de declarar a l'Audiència Nacional al setembre

Manuel Altozano
2 min
OHL es desploma  a borsa tot i aprovar l’ampliació de capital

MadridL'expresident de la constructora OHL Juan Miguel Villar Mir i l'exsecretari d'estat per a l'Esport Pedro Antonio Martín Marín són dos dels imputats de l'operació Lezo, el cas pel qual va ser enviat a presó l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González (PP). El jutge Eloy Velasco ha aixecat el secret de sumari dels 19 primers volums de la causa i l'ha dividida en 6 peces separades.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Villar Mir apareix com a imputat a la tercera peça, la relativa a les irregularitats en l'adjudicació del tren de rodalies entre Móstoles i Navalcalnero (Madrid). L'adjudicatària va ser OHL que, a canvi, es va comprometre a enviar una comissió d'1,4 milions d'euros a Suïssa. A més de l'expresident de la companyia també hi ha el seu gendre entre els investigats, Javier López Madrid, i altres consellers de la constructora, com Rafael Martín Nicolás.

Pedro Antonio Martín Marín, l'exsecretari d'estat per a l'Esport durant els governs de José María Aznar, apareix, per la seva banda, a la peça referida a Mercasa, en la qual s'investiga el contracte suposadament inflat per construir un mercat d'abastiment a Angola, en el qual hauria participat el germà de l'expresident madrileny Pablo González, que té dictada presó ineludible i sota fiança de 4 milions. En aquesta mateixa peça hi apareix com a imputat l'exviceconseller madrileny de Presidència i conseller d'Esports amb Esperanza Aguirre, Alberto López Viejo, un dels principals imputats en el cas Gürtel.

A banda d'aquestes dues peces, l'instructor també separa l'expansió del Canal d'Isabel II –l'empresa pública d'aigües de la Comunitat de Madrid– a través de les suposades compres inflades d'Inassa (durant el govern d'Alberto Ruiz-Gallardón) i la brasilera Emissao (ja amb Ignacio González). D'aquesta última es van desviar suposadament 25 milions d'euros cap a paradisos fiscals.

El jutge dona el número dos a la peça relativa a les irregularitats en l'adjudicació i explotació de Canal Golf, un camp de golf municipal obert al centre de Madrid durant la presidència d'Esperanza Aguirre. Velasco investiga el benefici il·lícit suposadament aconseguit en diversos contractes relacionats amb aquesta infraestructura per Pablo González (germà d'Ignacio) i José Juan Caballero (el seu cunyat).

Una quarta peça queda consagrada al suposat finançament il·legal del PP de Madrid, a través de l'agència informàtica de la Comunitat de Madrid (ICM). El jutge acusa Ignacio González de demanar un milió d'euros a aquesta entitat pública per al partit. Per últim, la peça número 5 investiga els delictes de blanqueig de capitals, i hi figuren com a imputats, entre d'altres, l'esposa de González, Lourdes Cavero.

La interlocutòria, a més, cita 52 persones com a investigades que, fins ara, no han passat per l'Audiència Nacional. Tot i això, el jutge no sembla tenir pressa a prendre'ls declaració. Les seves compareixences començaran després de l'estiu, a partir del 18 de setembre.

stats