Comerç

Inspecció de Treball va regularitzar 3.000 contractes fraudulents al sector del comerç entre el 2018 i el 2020

El comerç català encara ocupa gairebé 17.000 treballadors menys que abans de la pandèmia

2 min
LES PREVISIONS DEL NADAL, DINAMITADES  Els comerciants preveien una caiguda del voltant del 5% de les vendes al Nadal, però la realitat ha superat de molt aquestes prediccions. Segons l'INE, la davallada ha estat de l'11,5% en el mes més decisiu per als botiguers.

Inspecció de Treball va regularitzar més de 3.000 contractes de treball en empreses de comerç entre els anys 2018 i 2020, en aquest últim ja amb les restriccions de la pandèmia, segons un estudi del sindicat Comissions Obreres. L'organització denuncia que el comerç és un dels sectors que acumula més regularitzacions de contractes fraudulents per falsa temporalitat i per falsa parcialitat a Catalunya i on els treballadors estan més afectats per condicions laborals precàries.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Concretament, els contractes regularitzats van ser 3.068, dels quals 1.925 eren contractes temporals que es van haver de transformar en indefinits, mentre que 1.143 eren contractes parcials que van haver d'incrementar la llargada de la jornada laboral. L'estudi indica que la temporalitat és del 17% dels contractes del comerç, mentre que la parcialitat és del 13% de mitjana. A més, en el cas de la parcialitat afecta molt més les dones, amb una taxa del 16,5% enfront del 8,5% en el cas dels homes. Un contracte parcial és el que té un nombre d'hores de feina per setmana inferior al màxim de vuit hores per dia, mentre que un contracte temporal és el que té una durada determinada, independentment de les hores de feina diàries.

Entre tots els sectors, el comerç va acumular un 18% de totes les irregularitats detectades, només superat per l'hostaleria. CCOO destaca en aquest sentit que dos de cada tres contractes inspeccionats per temporalitat —les autoritats en van analitzar prop de 16.500 en aquests tres anys— van acabar amb una millora contractual. En el cas de la parcialitat, es van produir inspeccions de contractes de més 42.400 assalariats, dels quals es van millorar les condicions en un 14% dels casos.

Al tercer trimestre, el comerç català, que CCOO defineix com un sector "essencial", encara tenia 16.966 treballadors menys que abans de la pandèmia, als quals cal afegir 4.500 empleats afectats per un ERTO. La responsable de comerç de CCOO, Ángeles Rodríguez Bonillo, ha demanat que les administracions públiques treballin per assolir una "dignificació" de les condicions laborals i per "legalitzar el frau" al comerç, especialment en el període novembre-febrer, quan s'acumulen el Black Friday, el pont de la Puríssima, les festes de Nadal i finalment les rebaixes. Rodríguez Bonillo ha afirmat en una roda de premsa que calen millores per alleujar les "càrregues de feina immenses" que suporten molts professionals així com per assegurar "el respecte al descans tant diari com setmanal".

"El problema no és tant de retribució bruta com de taxa de parcialitat", ha indicat José María Martínez, secretari general de la sectorial de serveis de CCOO. Segons Martínez, el conveni marca que no hi pot haver sous inferiors als 14.000 euros anuals per a treballadors a jornada completa, però el fet que alguns treballadors es vegin obligats a acceptar feines parcials fa que hi hagi empleats amb sous "de 500 o 600 euros" mensuals però que acaben treballant tot el dia.

Convenis caducats

El sindicat també denuncia que, amb l'esclat de la pandèmia, hi ha "un bloqueig de la negociació col·lectiva", segons ha indicat Rodríguez Bonillo. L'organització assegura que el 63% dels convenis col·lectius sectorials en l'àmbit del comerç estan caducats des del 31 de desembre del 2020 o abans, la qual cosa afecta un 54% del total de treballadors coberts. El 31 de desembre expiraran un 20% més dels contractes, la qual cosa afectaria un 14% dels empleats.

stats