Laboral

Inspecció de Treball sanciona franquícies de Condis que donaven feina a menors i amb empleats sense contracte

L'organisme proposa una multa de gairebé 730.000 euros per a vuit empreses que operen amb la marca de la cadena de supermercats

2 min
Un supermercat Condis a Vic.

BarcelonaLa Inspecció de Treball de Catalunya ha proposat una sanció de 729.370 euros per a vuit empreses franquiciades per la cadena de supermercats Condis. La multa arriba després d'una actuació conjunta amb els cossos de seguretat durant el juny passat en la qual es van detectar pràctiques de competència deslleial per part d'aquestes companyies, segons ha explicat l'organisme aquest dimarts en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant la investigació en 14 establiments de la província de Barcelona que operen amb la marca Condis es van observar incompliments greus en matèria laboral com ara frau en la contractació, manca de contractes de treball, falta d'alta a la Seguretat Social dels treballadors o cessió il·legal d'empleats. En aquestes botigues també es van detectar infraccions en la jornada laboral (hores extres sense cobrar), en prevenció de riscos i, fins i tot, per tenir-hi menors treballant.

A més, els inspectors es van trobar amb obstruccions durant la investigació per part dels propietaris de les franquícies. A conseqüència de totes aquestes infraccions, es va determinar que aquest sistema de franquícies ha comès frau de llei, de manera que la Inspecció ha acabat proposant sancions de diferent quantitat que sumen gairebé 730.000 euros. Els requeriments encara no són ferms i es poden recórrer als tribunals.

La resposta de Condis

Condis ha matisat en un comunicat que de les vuit societats detectades per Inspecció de Treball només en té constància de quatre, i que totes quatre pertanyen al mateix propietari. La cadena assegura que des del moment en què van tenir constància dels incompliments del franquiciat, al juny, el van obligar a regularitzar la situació de 30 treballadors. "En cas de comprovar-se que el franquiciat no compleix el 100% dels requisits exigits, Condis pren les mesures correctores oportunes, fins i tot retirar-li la franquícia", ha assegurat la companyia.

En aquest sentit, l'empresa ha insistit que fa auditories periòdiques als seus franquiciats per comprovar la situació laboral de les botigues i que aquestes "estan subjectes al compliment dels mateixos estàndards d’imatge, qualitat i servei que les botigues pròpies, però la gestió diària del negoci correspon al franquiciat". Condis té una xarxa de 713 botigues a Catalunya, Aragó i Andorra, de les quals 548 són franquícies i 165 pròpies.

stats