Economia 05/07/2019

Un fons madrileny compra Pastas Gallo

Proa Capital adquireix per 200 M€ l’empresa de la família Espona, que s’hi manté com a soci minoritari

Elisabet Escriche
3 min
El fons d'inversió Proa Capital compra Pastas Gallo

BarcelonaPastas Gallo passa de mans catalanes a madrilenyes. Just una setmana després que els germans Espona, fins ara els únics propietaris, tanquessin el termini per rebre ofertes, l’empresa de pastes ja té comprador. Es tracta del grup d’inversió Proa Capital, amb seu a Madrid, segons va avançar ahir Expansión i va confirmar l’ARA. Fonts pròximes a l’empresa van assegurar a aquest diari que l’operació s’havia tancat per un import d’uns 200 milions d’euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La venda es va acordar ahir al matí, tot i que encara falten alguns serrells per tancar. L’aspecte més important és quin paper tindrà en aquesta nova etapa la família Espona. Fonts pròximes a l’empresa confirmen que continuaran lligats a la companyia com a socis minoritaris durant un termini encara per determinar, perquè recompraran entre un 15% i un 30% de les accions. De fet, en les negociacions inicials aquest lligam dels encara propietaris de Pastas Gallo amb el nou comprador es parlava que fos d’entre tres i cinc anys.

El fons d’inversió Proa Capital té experiència en empreses de l’alimentació. Es va crear l’any 2007 i està dirigit pel soci fundador Fernando Ortiz, gendre de l’empresària Esther Koplowitz. El mateix fons d’inversió i Pastas Gallo van assegurar ahir en un comunicat fet públic després que es conegués la informació que, amb aquesta operació, volien “impulsar el creixement de la companyia de pastes”.

Entre la seva cartera d’inversions hi ha empreses com la catalana Fruselva, dedicada a la venda de sucs i purés de fruita, i Moyca, que produeix i comercialitza raïm sense llavors. També tenen companyies d’altres sectors com Avizor, MAW, Health Transportation Group i Masa. L’última adquisició abans de Pastas Gallo va ser l’empresa líder a Espanya en implants dentals, IPD, una operació que es va tancar aquest dijous.

Idilia i TowerBrook en queden fora

Els altres dos candidats a quedar-se amb la companyia eren la catalana Idilia Foods, propietària de Cola Cao i Nocilla, que l’últim dia de termini va presentar una oferta conjunta amb el fons d’inversió de recent creació Ventura, i el també fons d’inversió TowerBrook Capital Partners, vinculat al financer nord-americà George Soros. Totes les ofertes oscil·laven entre els 180 milions d’euros i els 200 i, en tots els casos, els germans Espona també passaven a ser socis minoritaris durant un període de temps.

Va ser a finals de l’any passat quan els cinc germans Pedro Antonio, Pilar, Fernando, Silvia i Carlos Espona, amb un 20% d’accions cadascú, van acordar que posaven a la venda el negoci que havia fundat el seu pare, José Espona Pallarés, l’any 1946. Aquest acord es va fer públic el febrer passat. Després de més de quatre mesos de reunions amb inversors interessats en el negoci, finalment la família Espona va rebre les tres ofertes.

El procés l’han dut a terme amb molta discreció els encara propietaris de Pastas Gallo, que sempre s’han mostrat hermètics a l’hora de donar informació als treballadors. De fet, durant el dia d'ahir encara els hi negaven que la compra estigués feta fins que, a última hora, els hi van enviar un correu electrònic anunciant que s'havia materialitzat.

L’empresa catalana va facturar l’any passat 200 milions d’euros amb un benefici brut d’explotació de 20 milions d’euros. Actualment té una plantilla de 420 persones distribuïdes entre les oficines i les fàbriques de Granollers, Esparreguera i El Carpio, a la província de Còrdova. L’operació s’ha de sotmetre ara a l’autorització de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, la qual cosa vol dir que no es tancarà de manera definitiva fins a l’últim quadrimestre de l’any.

ELS PROTAGONISTES DE L’OPERACIÓ

El comprador

El nou soci majoritari de Pastas Gallo és un fons d’inversió madrileny que ha comprat la companyia catalana per uns 200 milions d’euros. El fons es va crear l’any 2007 i té com a soci fundador Fernando Ortiz, el gendre de l’empresària Esther Koplowitz. El fons té experiència en empreses del sector de l’alimentació: entre les que ha comprat hi ha la catalana Fruselva.

La família propietària

Els fins ara propietaris de Pastas Gallo, els cinc germans Espona, continuaran vinculats a l’empresa que va crear el seu pare l’any 1946. Fins ara, cadascun d’ells tenia un 20% de les accions però, amb la venda, passaran a ser socis minoritaris. El que encara s’ha d’acabar de tancar és la participació que es quedaran i durant quin període. En les negociacions s’ha parlat d’entre un 15% i un 30% en total.

Les descartades

La família Espona havia rebut tres ofertes de compra. A banda de la de Proa Capital, també hi havia la de l’empresa d’alimentació catalana Idilia Foods, propietària de marques com Cola Cao i Nocilla. La companyia va presentar una proposta conjunta amb el fons d’inversió Ventura. La tercera candidata era un altre fons d’inversió, TowerBrook, del magnat financer George Soros.

stats