Banca
Economia 28/04/2021

Joan Maria Nin presidirà MoraBanc

El financer català va ser conseller delegat de CaixaBank fins al 2014

2 min
Joan Maria Nin, en la seva etapa al capdavant de CaixaBank.

La junta d'accionistes de l'andorrà MoraBanc ha anunciat aquest dimecres la incorporació de Joan Maria Nin com a nou president no executiu de l'entitat a partir de l'1 de maig, segons ha informat l'entitat. D'acord amb l'autorització de l'Autoritat Financera Andorrana (AFA), Nin relleva en el càrrec Pedro González Grau, que tanca una etapa de set anys a MoraBanc, primer com a conseller delegat i els tres últims anys com a president. En la nova estructura de govern de l'entitat bancària, Lluís Alsina queda com a conseller director general. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Nin va ser durant anys el financer català amb una trajectòria més prometedora. Va ser director general del Santander Central Hispano, banc on va treballar entre el 1980 i el 2002. Aquell any, Josep Oliu el va incorporar al Banc Sabadell com a conseller delegat. L'any 2007 Nin va protagonitzar un fitxatge sonat per La Caixa, en una decisió que va tensar les relacions no només entre Nin i Oliu sinó també entre les dues grans entitats catalanes. Com a director general de La Caixa (que durant el seu mandat es va convertir en CaixaBank i va deixar la fundació al marge) Nin era considerat el delfí d'Isidre Fainé, president de l'entitat de l'estrella, i clar candidat a succeir-lo.

Però aquestes perspectives se'n van anar en orris el 2014, quan es va anunciar la seva sortida de l'entitat i la contractació de Gonzalo Gortázar. Tot i que CaixaBank no ho va admetre públicament, l'adeu de Nin va estar propiciat per un llarg pols amb Fainé pel poder al capdavant de l'empresa catalana més influent. L'any del seu adeu, Nin va ser l'executiu català més ben pagat. Des d'aquell moment, va fer carrera com a conseller en empreses com els supermercats Dia, la immobiliària Azora o la farmacèutica Indukern, però no havia tornat al sector financer.

El seu fitxatge com a president no executiu de MoraBanc suposa un retorn al sector on es va formar i la recuperació d'un financer català en una indústria que recentment ha viscut les sortides de Jordi Gual, Jaume Guardiola o Tomás Varela. L'entitat andorrana, que està impulsant el seu negoci de banca privada a Espanya, va guanyar 30 milions d'euros durant el 2020, unes xifres molt més modestes del que Nin havia conegut al seu dia: el 2013, l'últim any que va estar al capdavant de CaixaBank en plena turbulència de la crisi, l'entitat catalana va guanyar 503 milions.

stats