Fons europeus

L'ICO tindrà 40.000 milions en préstecs europeus per a empreses i famílies a partir de l'estiu

El consell de ministres ha donat llum verda a l'acord per facilitar aquests crèdits a empreses, autònoms i famílies a través de cinc fons

2 min
El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, i la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, en roda de premsa aquest dimarts.

MADRID40.000 milions d'euros dels fons europeus en forma de préstec. Són els diners que a partir de l'estiu l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) té previst posar a disposició d'empreses, autònoms i famílies per cobrir inversions en transició ecològica, digitalització i tecnologia, turisme o, fins i tot, habitatge social. Es tracta d'una part important del total de préstecs vinculats a l'addenda del Pla de Recuperació i Transformació espanyol (83.000 milions d'euros de préstecs i 10.000 milions de transferències), que l'Estat va demanar l'octubre passat a la Comissió Europea. Aquest dimarts s'ha fet un pas més per poder desbloquejar-los.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, el consell de ministres ha aprovat l'acord que estableix les condicions per posar en marxa fins a cinc línies de l'ICO per canalitzar aquests préstecs. Són la línia o "facilitat" ecoverda, dotada amb 22.000 milions d'euros, que podrà servir no només per finançar projectes empresarials vinculats a l'eficiència energètica i les renovables, sinó també perquè els autònoms s'adaptin a la descarbonització amb la compra, per exemple, del cotxe elèctric. La segona línia s'anomenarà empreses i emprenedors (8.150 milions, 1.500 milions dels quals es destinaran al sector turístic) i hi podran accedir empreses públiques i privades que busquin créixer. Hi haurà una tercera línia dedicada a la promoció de l'habitatge social de lloguer (4.000 milions d'euros), amb la mirada posada sobretot en promotores i constructores.

I, finalment, dos fons: el fons Next Tech (4.000 milions d'euros), que ja existia, i el fons Spain Audiovisual Hub (1.712 milions d'euros). En tots dos casos, des del ministeri d'Economia s'ha apuntat que la futura Societat Espanyola per a la Transformació Tecnològica (SETT) anunciada pel ministre de Transformació Digital, José Luis Escrivá, podrà canalitzar de bracet amb l'ICO aquests fons.

Un cop aprovat l'acord d'aquest dimarts, l'ICO haurà de signar els convenis amb les entitats decisòries corresponents (cada línia de préstecs depèn d'un ministeri) i després establir els acords amb les entitats financeres a través de les quals empreses i autònoms, però també famílies, podran sol·licitar els crèdits. Aquest no és l'únic instrument financer: l'ICO també podrà donar préstecs directes, es podrà invertir en capital risc o adquirir bons. Això sí, tot el paquet de préstecs (els 40.000 milions d'euros) haurà d'estar formalitzat abans de l'1 de setembre del 2026.

stats