CRISI DEL DEUTE
Economia 29/10/2012

L'eix Rajoy-Monti torna a escena

Ignasi Pujol
2 min
ALIANÇA DE CONVENIÈNCIA
 El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el primer ministre italià, Mario Monti, el 5 d'octubre a Malta. Avui es retrobaran a la Moncloa, acompanyats dels ministres d'Afers Estrangers, Interior i Indústria dels dos països.

BARCELONAMariano Rajoy i Mario Monti tornaran a escenificar avui la seva aliança per revifar les economies perifèriques de la zona euro. El president espanyol rebrà el primer ministre italià a la Moncloa i junts presidiran la XVII Cimera bilateral entre Espanya i Itàlia, una trobada acordada el 2 d'agost.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquell dia Monti ja va visitar la Moncloa i des d'allà va escoltar el missatge que el president del Banc Central Europeu (BCE), el seu compatriota Mario Draghi, els va adreçar a ell i a Rajoy: si volien -com portaven setmanes demanant insistentment- que l'organisme emissor alleugerís la pressió sobre el deute d'Itàlia i Espanya, els dos governs havien de demanar l'auxili corresponent al fons de rescat europeu. Va ser el preludi de l'anunci que Draghi faria un mes més tard: un programa de compra de deute sobirà dels països amb problemes al mercat secundari, sempre que s'acollissin al rescat europeu.

Des d'aleshores ni Monti ni Rajoy han demanat formalment el rescat a les institucions europees, tot i que els mercats donen per descomptat que Madrid s'hi acollirà més aviat que tard. De fet, el sol anunci de Draghi del programa de compra va fer calmar la prima de risc espanyol -el sobrecost respecte al bo alemany a deu anys- dels 650 punts del juliol als 400 punts.

En els últims dies s'ha conegut que l'executiu espanyol sospesa sol·licitar una línia de crèdit a la UE sense intenció d'utilitzar-la (el que s'ha anomenat un rescat virtual), fet que permetria al BCE comprar bons i reduir el cost de les emissions del Tresor.

Condicions "estrictes"

En qualsevol cas, Draghi recordava ahir en una entrevista al setmanari alemany Der Spiegel que el BCE només comprarà deute "d'aquells països que acceptin condicions estrictes i comprovarem exactament si es compleixen".

Rajoy i Monti també analitzaran les conclusions del Consell Europeu celebrat fa dues setmanes a Brussel·les, que bàsicament va deixar en paper mullat els compromisos del Consell del juny passat, que l'eix Rajoy-Monti va victorejar com un èxit per als seus interessos, ja que suposava un calendari accelerat per a la unió bancària i, de retruc, per a la recapitalització directa de la banca espanyola.

En canvi, els recels de la cancellera alemanya, Angela Merkel, es van imposar fa quinze dies en l'última cimera europea i finalment la unió bancària i la supervisió única del sistema financer europeu -per part del BCE- no estarà operativa almenys fins a finals del 2013, enlloc de principis d'any, com pretenien Rajoy i Monti.

A la trobada de demà els líders dels executius d'Espanya i Itàlia estaran acompanyats pels ministres d'Afers Exteriors, Indústria i Interior d'ambdós països.

Resposta a Brussel·les

El secretari general del sindicat CCOO, Ignacio Fernández Toxo, va instar ahir el govern de Mariano Rajoy a "donar un cop de puny a la taula de Brussel·les" que permeti fer un "gir en la política econòmica" del govern, ja que "el deute d'Espanya és insostenible".

Segons el dirigent sindical, l'Estat "no pot finançar el seu deute a preus tan alts, per la qual cosa necessita flexibilitat, és a dir, temps". El deute públic espanyol arriba actualment al 76% del PIB.

stats