Economia 26/01/2016

L'exgovernador del Banc d'Espanya culpa De Guindos del "gran desastre" de Bankia

Miguel Ángel Fernández Ordóñez acusa el govern del PP d'haver exagerat la mala situació del sector financer espanyol

Europa Press
2 min
Miguel Angel Fernández Ordóñez.

MadridL'exgovernador del Banc d'Espanya Miguel Ángel Fernández Ordóñez ha acusat l'encara ministre d'Economia, Luis de Guindos, de convertir el rescat de Bankia en "el gran desastre". Fernández Ordóñez ha culpat De Guindos de no deixar que el supervisor que ell encapçalava actués amb normalitat, com ja havia fet en la nacionalització d'altres caixes d'estalvis.

L'exgovernador entre el juliol del 2006 i el juny del 2012 ha garantit en una entrevista a la SER que el Banc d'Espanya tractava de manera continuada amb Bankia per afrontar la nacionalització de l'entitat –que va acabar costant 23.500 milions d'euros de diners públics– i va mantenir reunions amb el seu expresident, l'ara imputat Rodrigo Rato, en el seu intent de substituir-lo per José Ignacio Goirigolzarri.

“L'error és no haver deixat als supervisors del Banc d’Espanya, que s'estaven reunint amb Rato i convencent-lo perquè marxés, actuar en una operació que era normal i que s'havia fet en altres institucions, sinó haver convertit [la nacionalització de Bankia] en el gran desastre”, ha afirmat.

Crítiques al PP

El banquer ha aprofitat l'entrevista per assegurar que el PP va "magnificar" els problemes de la banca espanyola, fet que va generar desconfiança en els mercats i va obligar l'executiu espanyol a "posar-se de genolls" i acabar demanant el rescat l'any 2012. Segons Fernández Ordóñez, el PP va fer-ho "per aconseguir més vots", assegurant que fins aquell moment els mercats dubtaven de la banca europea en general.

En l'entrevista, Fernández Ordóñez ha afirmat que va ser "absurd" que el PP anunciés que el sector financer no necessitava ser recapitalitzat amb diners públics i l'ha acusat d'intentar responsabilitzar el Banc d'Espanya dels problemes de Bankia i de les caixes d'estalvi.

L'exgovernador ha afirmat que Mariano Rajoy va gestionar bé la crisi financera entre altres coses perquè les autoritats europees van tutelar el procés. "Espanya ho ha fet bé tenint en compte que era un problema enorme, excepte en els sis mesos en què per un desig de protagonisme, sectarisme o desconfiança en l'òrgan supervisor van caure en el que van caure", afirma.

En la seva opinió, l'opinió pública "no va poder conèixer aleshores que el ministre d'Economia [Luis de Guindos], ignorant el Banc d'Espanya i actuant al marge seu, i va intentar resoldre ell sol la segona reestructuració de Bankia".

stats