Economia 09/12/2016

La defensa dels expresidents de Bankia i Caja Madrid en les 'black' insisteix que les proves estan manipulades

Els advocats de Rato i Blesa afirmen que el procés judicial que investiga 65 exresponsables de Bankia i Caja Madrid "té un origen fosc" i es mostren convençuts que serà difícil provar-ne la culpabilitat

Ara
2 min
Miguel Blesa s’enfronta a una petició de sis anys de presó i a una multa de 108.000 euros pel seu paper en l’escàndol de les targetes opaques.

Madrid"S'ha buscat tallar caps amb una condemna anticipada", ha afirmat aquest divendres l'advocat de l'expresident de Caja Madrid, Miguel Blesa, en una nova vista del judici per les targetes 'black'. El lletrat Carlos Aguilar ha tornat a insistir que les proves presentades contra els 65 exresponsables tant de Caja Madrid com de Bankia estan manipulades i ha assegurat que argumentar que es va instaurar un sistema clandestí amb l'ús de les targetes és "faltar a la veritat". L'advocat fins i tot ha afirmat que aquest procés judicial "té un origen certament fosc".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aguilar ha afirmat que amb aquest procés judicial s'ha buscat "tallar el cap" als investigats i jutjar-los després. L'argumentari de l'advocat de Blesa ha insistit a excusar-se en el fet que "la comptabilització de les targetes ha sigut exactament la mateixa des de maig del 1988 fins al 2012", que el sistema era "perfectament conegut i accessible a tothom qui tingués l'obligació de revisar-lo", a més de tornar a responsabilitzar al seu antecessor, Jaime Terceiro, de la creació d'aquest instrument de retribució irregular.

Rato defensa que Hisenda avalava les 'black'

Cal recordar que, en l'últim judici, el fiscal anticorrupció va optar per rebaixar la petició de penes per a alguns dels 65 investigats que havien retornat els diners gastats amb les 'black', però no ho va fer amb Blesa ni amb el seu homòleg a Bankia, Rodrigo Rato, perquè els considera directament responsables de la gestió del sistema de retribució. En aquest sentit, l'advocat de Blesa ha afirmat que la postura del fiscal és "absolutament injusta" i ha especificat que atribuir al banquer la responsabilitat de totes les despeses de tots els usuaris és injust".

De fet, la defensa de Rato ha anat en la mateixa línia. Ignacio Ayala, l'advocat de l'expresident de Bankia, ha afirmat que la Fiscalia té "molt difícil provar la culpabilitat dels 65 investigats" a partir de les proves presentades. Ayala ha afirmat que el full d'Excel presentat per Bankia "posa en dubte fins i tot els mateixos acusadors".

La d'aquest divendres és la divuitena sessió del judici que investiga els 65 exresponsables de les dues entitats bancàries per un delicte de presumpta apropiació indeguda i per haver gastat 12,5 milions d'euros entre 2003 i 2012 en despeses personals com joies, viatges, roba o restaurants amb aquestes targetes.

stats