El límit al preu del gas per rebaixar la factura de la llum s'ajorna una setmana

El govern espanyol reconeix que encara no pot aprovar-ho al consell de ministres d'aquest dimarts

2 min
La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, aquest dilluns al Congrés dels Diputats.

Brussel·lesLa rebaixa de la factura de la llum haurà d'esperar. La vicepresidenta tercera i ministra de la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha reconegut aquest dilluns que el govern encara no pot aprovar la regulació que ha de permetre limitar el preu del gas perquè encara no ha obtingut la llum verda definitiva de Brussel·les. Dimarts passat Ribera i el seu homòleg portuguès, José Duarte Cordeiro, es van reunir a la capital belga amb la comissària de la Competència, Margrethe Vestager, i van anunciar que tenien la llum verda de la Comissió per fixar un límit al preu del gas del voltant de 50 euros/MWh, a falta només d'alguns detalls tècnics. Però l'acord definitiu encara no s'ha assolit i, per tant, el govern de Pedro Sánchez no podrà aprovar la mesura aquest dimarts en consell de ministres com havia anunciat Ribera.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"No és fàcil que ho tanquem a temps per aprovar-ho demà. Estem acabant de polir els detalls de la proposta definitiva, esperem que sigui com més aviat millor", ha reconegut Ribera, que ha posat com a nova data la setmana que ve. La vicepresidenta ho ha explicat en l'entrada d'una reunió oficial de ministres d'Energia de la UE convocada per debatre la resposta al tall de subministrament de gas a Polònia i Bulgària per part de Rússia. El govern espanyol s'havia compromès a aconseguir que els consumidors comencessin a notar la rebaixa en la factura de la llum al mes de maig, però les negociacions amb la Comissió Europea són més complicades del que aparentment havia anunciat Sánchez en la cimera de finals de març, de la qual va sortir amb la promesa de poder rebaixar el preu de l'electricitat als espanyols gràcies a un acord amb la Comissió Europea que reconeix "l'excepció ibèrica", és a dir, tant per a Espanya com per a Portugal.

Segons havien anunciat Ribera i Duarte Cordeiro la setmana passada, Lisboa i Madrid han aconseguit que la Comissió Europea els permeti fixar un límit per al preu del gas del voltant dels 50 euros/MWh durant un any. Això repercutiria en la factura final de la llum, que els consumidors ara estan pagant a preus històrics, sobretot des que va començar la invasió russa a Ucraïna. A més, Brussel·les també s'hauria compromès a accelerar les interconnexions d'Espanya amb la resta del continent europeu, cosa que implica França de manera ineludible. Tot i això, l'executiu comunitari està molt preocupat per l'impacte que una mesura com aquesta pot tenir per al mercat únic europeu d'energia i d'aquí que les converses estiguin sent especialment complicades. A això cal afegir-hi que les empreses del sector també s'hi oposen.

stats