Fiscalitat

La lletra petita de l'impost de societats global resta fins a 20.000 M€ anuals a la UE

Espanya recaptarà 2.500 M€ més cada any una vegada es comenci a aplicar la taxa del 15%

3 min
Una imatge de Luxemburg, un dels paradisos fiscals dins la UE.

Brussel·lesLa comunitat internacional es felicitava a principis d'octubre per l'acord marc de l'OCDE d'establir un impost global de societats del 15% que aturi la sagnia fiscal que pateixen les arques públiques dels principals països del món. Es tracta d'un acord inèdit, que implica les principals economies mundials i que ha costat anys de negociació i l'empenta de la crisi provocada per la pandèmia. Però, com la majoria de pactes d'aquesta magnitud, ve acompanyat de lletra petita: un període de transició de 10 anys per a l'aplicació d'aquest 15% que suposarà que, en el cas de la Unió Europea, es deixin d'ingressar fins a 20.000 milions d'euros anuals de tots els que es podrien recaptar si s'apliqués la taxa íntegrament.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Són càlculs del recentment inaugurat Observatori Fiscal de la UE, que aquest dimecres ha publicat un informe que calcula els guanys i també les pèrdues d'aplicar aquest acord. El conjunt de les arques públiques europees podrien arribar a augmentar els seus ingressos amb fins a 83.300 milions d'euros anuals si s'apliqués arreu un impost de societats mínim i efectiu del 15%. La xifra, però, es va rebaixant a mesura que s'aplica la lletra petita del pacte de l'OCDE. Durant deu anys, els governs podran aplicar exempcions que s'han de reduir progressivament però que retallen en 19.000 milions d'euros els guanys inicials. Després dels deu anys, encara es preveuen certes exempcions que redueixen la recaptació potencial en un 15% i deixen, per tant, el guany en 71.500 milions d'euros.

D'aquí que quan es va anunciar l'acord, organitzacions com Oxfam Intermón ja es queixessin que qualificar l'acord com a "històric" és "hipòcrita". A través d'un comunicat, la responsable de fiscalitat d'aquesta organització, Susana Ruiz, avisava que "el dimoni està en els detalls" per la "complexa xarxa d'exempcions" que inclou el text. "A l'últim moment es va aplicar un colossal període de gràcia de deu anys i les llacunes addicionals el deixen pràcticament sense dents", avisava Ruiz.

Espanya recaptarà 2.500 M€ més

En el cas d'Espanya les xifres també són impactants. Segons l'informe, que elabora, entre altres experts, el famós economista francès Gabriel Zucman, l'Estat podria arribar a ingressar fins a 5.200 milions d'euros més a l'any si s'apliqués l'impost mínim efectiu global del 15%. Però, aplicant el període de transició, començarà recaptant fins a 2.500 milions més i acabarà amb 3.600 milions anuals. El que revela l'informe de manera interessant és quins són els països que més diners estan deixant escapar en l'actualitat. A escala europea, per exemple, Bèlgica és el país que en termes absoluts en surt més beneficiat, amb un augment de la recaptació de fins a 20.100 milions d'euros més. El segueixen Irlanda, amb 10.900 milions més; Alemanya, amb 7.800 milions més, i Luxemburg, amb 4.500 milions més.

En percentatges, això suposa increments superiors al 130% sobre la recaptació actual de societats en el cas d'Irlanda, un país considerat paradís fiscal dins la UE pel mateix Parlament Europeu; més d'un 100% d'increment en el cas de Bèlgica, o l'espectacular 182% d'augment en el cas de Luxemburg, una altra jurisdicció protagonista de bona part dels últims escàndols internacionals d'evasió fiscal. En el cas d'Espanya, l'augment és del 18% en línia amb el del 24% de la mitjana europea.

En aquest sentit, un dels punts que destaca l'informe d'aquest observatori europeu és que el repartiment d'aquests guanys no serà equitatiu arreu del món. "Els països més rics i desenvolupats guanyaran més que els països empobrits perquè la majoria de les seus de les multinacionals estan en països amb rendes elevades", rebla el text. Per exemple, els Estats Units augmentaran els seus ingressos públics en 51.200 milions els primers anys i el Regne Unit 6.800 milions més. En canvi, una economia de la magnitud de la xinesa només recaptarà 6.000 milions més a l'any i el Brasil, 1.500 milions.

L'impacte desigual de l'acord de l'OCDE
  • Irlanda Ha sigut un dels estats europeus que més s'ha oposat a l'acord global, juntament amb Hongria, però segons l'estudi de l'Observatori Fiscal, augmentaria la seva recaptació de societats fins a un 137% si s'aplica l'acord.
  • Luxemburg És un dels països més petits de la UE i en canvi també és un dels que més augmentarà proprocionalment la seva recaptació fiscal si s'aplica l'acord internacional, amb un augment del 182% de la recaptació d'aquest impost.
  • La Xina En contrast amb els Estats Units, hi ha la Xina, una economia de dimensions comparables que, en canvi, només veurà augmentar la seva recaptació fins 6.000 milions d'euros més l'any, una xifra similar a la del Regne Unit o inferior a la de Bèlgica.
  • Estats Units La que és una de les principals potències mundials recaptarà 51.200 milions d'euros més quan comenci a aplicar l'acor de l'OCDE. És una de les més beneficiades perquè alberga moltes seus de grans empreses multinacionals.
stats