Immobiliari

El lloguer per habitacions, millor opció que la residència d'estudiants tot i l'augment de preus

L'elevada oferta d'aquesta modalitat frena l'increment del cost de compartir pis

3 min
Una habitació de lloguer a Barcelona en un pis compartit.

BarcelonaMalgrat l'alça continuada del preu del lloguer a Barcelona, que encadena màxims històrics des de fa mesos, l'elevada oferta d'habitacions fa que compartir pis sigui la via d'emancipació més viable econòmicament respecte a altres opcions com les residències d'estudiants, els col·legis majors o el coliving.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Això s'explica perquè l'increment de preus del mercat de lloguer, si bé complica l'arrendament d'un habitatge sencer, no ha afectat l'oferta d'habitacions al mercat, que ha experimentat un fort creixement en els últims mesos. En l'últim any, l'oferta d'habitacions disponibles a la capital catalana s'ha incrementat un 63%, una xifra que contrasta amb Madrid, on l'augment del nombre d'habitacions de lloguer ha estat de només el 10%, segons dades d'Idealista.

Al mateix temps, Barcelona continua sent la ciutat de l'Estat amb els lloguers d'habitacions més cars d'Espanya, amb una mitjana de 485 euros mensuals –35 euros més que a la capital de l'Estat–, segons el mateix portal. En l'últim any, el preu mitjà per habitació ha pujat un 8% a la Ciutat Comtal, davant del 3% estatal.

"L'oferta de lloguer tradicional que es redueix es dirigeix en part al mercat turístic, també al mercat de curta durada. I cada vegada hi ha més propietaris que en comptes de posar l'habitatge a la venda el traslladen al mercat de lloguer compartit", explica en declaracions a l'ARA el cap d'estudis i portaveu de Pisos.com, Ferran Font. Aquest portal situa la mitjana barcelonina per sobre dels 600 euros.

Més 'erasmus' al mercat de lloguer

De fet, segons dades recollides per la plataforma de lloguers de mitjana i llarga durada Spotahome, l'habitació en un pis compartit pot arribar a sortir un 60% més barata que altres opcions, com les residències i els col·legis majors universitaris, que es diferencien pel fet que aquests últims estan adscrits a un centre determinat. Aquesta start-up va gestionar l'any passat 60.000 lloguers en 100 ciutats d'Europa a través d'internet, 10.000 dels quals a Barcelona.

"El que estem veient a Barcelona és que és una de les ciutats en què més augmenten els preus del lloguer en comparació amb la resta de ciutats europees on tenim presència", explica el responsable d'operacions i negocis de Spotahome, Eduardo Garbayo.

Una de les tendències que destaca Garbayo és que l'augment de la demanda per llogar pisos i habitacions que ve de fora de Barcelona, que ha passat de 70% al 85% en l'últim any, sobretot per llogaters internacionals i erasmus. "Un pis compartit et permet connectar més amb la ciutat, ja que són en zones més cèntriques, mentre que una residència et connecta més amb la comunitat d'estudiants, i estan més allunyades de centre", afegeix.

Les residències, lleugerament més cares

L'alternativa més habitual per viure de manera temporal a la gran ciutat, com Barcelona, per a molts estudiants de comarques, és la residència d'estudiants. El preu mitjà d'aquesta opció no acostuma a baixar dels 750 euros mensuals sense incloure la mitja pensió o la pensió completa, que poden fer augmentar fàcilment la despesa mensual per sobre dels 1.000 euros, segons la plataforma en línia de lloguer per a joves Live4life. En el cas dels col·legis majors, el preu pot superar els 1.500 euros mensuals.

En aquest sentit, segons dades de Spotahome, a la capital catalana els col·legis majors costen entre 1.000 i 1.500 euros mensuals de mitjana, les residències entre 800 i 1.100 euros i les habitacions en pisos compartits s'enfilen fins als 600 euros.

Paral·lelament, davant l'actual tensió del mercat de l'habitatge, el sector immobiliari està apostant pel negoci del coliving, que és més rendible que el lloguer tradicional i que segueix també amb preus per sobre del lloguer per habitacions perquè ofereix el mateix que les residències però a un públic ocupat i amb més poder adquisitiu, com els nòmades digitals.

stats