Economia 14/08/2019

“Vull demanar-los disculpes”

Macri llança una bateria de mesures a l’Argentina després de la desfeta electoral

Joan Biosca
2 min
Mauricio Macri, en una compareixença posterior a la derrota electoral.

Buenos AiresDes de diumenge que els argentins no paren de rebre batzegades. Primer van ser els resultats de les eleccions primàries presidencials, que per llei s’han de fer al país sud-americà des del 2011. El kirchnerisme va arrasar a les urnes i es va endur el 47% dels vots, que faria innecessària una segona volta electoral si s’hagués votat el 27 d’octubre, data dels comicis oficials.

La segona clatellada ha tingut forma de devaluació salvatge del peso, la moneda nacional, respecte del dòlar, que ha empobrit els argentins més d’un 20% de cop, la qual cosa pot anar a més quan la situació impacti en els preus per la inflació. Els mercats no es mostren segurs del present i futur de l’Argentina, hi ha molta inestabilitat i volatilitat canviaria i financera.

La tercera patacada la rebien dilluns, almenys els qui no van votar pel president Mauricio Macri. Molt empipat els va retreure haver votat pel kirchnerisme i no per ell, i de manera apocalíptica va pronosticar un futur negre per a l’Argentina si el peronisme tornava a la Casa Rosada. Però aquestes paraules, retrets i males formes de dilluns l’han obligat a demanar disculpes.

El president demana perdó

“Vull demanar-los disculpes pel que vaig dir dilluns, sàpiguen que els vaig entendre. Estava molt afectat pels resultats de diumenge, a més sense dormir i trist per les conseqüències que van tenir en l’economia les primàries”, deia ahir Macri. Exposades les disculpes, el president conservador argentí anunciava una bateria de canvis fiscals, econòmics i financers destinats a ajudar els treballadors, autònoms, jubilats i pimes per mirar “d’ajudar-los” a superar l’impacte de la devaluació del peso respecte al dòlar que des de dilluns afecta la divisa nacional argentina, molt lligada a la nord-americana. “Entenc l’enuig i el cansament dels que no ens van votar i abans sí, però no posem en dubte el que vam fer junts perquè és molt, i és massa el que hi ha en joc”, destacava el cap d’estat argentí.

Macri, en una reacció quasi a la desesperada per la patacada electoral de diumenge, vol compensar ara els dos anys d’ofec que ha patit la classe mitjana argentina. Alguns analistes argentins creuen que l’exalcalde de Buenos Aires ha desatès aquest sector de la societat argentina, que és qui més el va votar ara fa quatre anys, per ocupar-se majoritàriament de l’obra pública i els sectors més vulnerables, que depenen dels subsidis. “Ningú menja dels trens nous i de les carreteres i Macri s’ha centrat massa en el que no és prioritari per a una part important de la societat”, diu l’analista polític Fabián Calle a l’ARA.

stats