La crisi de preus
Economia Macroeconomia 20/10/2022

La Generalitat també preveu un pitjor futur econòmic

El Govern espera que l'activitat creixi un 4,4% enguany i un 1,7% el 2023

2 min
L'encariment de l'energia és una de les causes de la desacceleració econòmica, segons el Govern.

BarcelonaLa Generalitat ha reduït les seves previsions de creixement de l'economia catalana, tant per a aquest any com per al 2023. Les causes que justifiquen aquesta rebaixa són la crisi energètica que afecta la Unió Europea, la incertesa provocada per la invasió russa d'Ucraïna i la inflació, segons l'informe semestral d'escenari macroeconòmic publicat aquest dijous pel departament d'Economia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons el nou quadre macroeconòmic del Govern, l'activitat econòmica creixerà enguany un 4,4% a Catalunya, la qual cosa representa una disminució de mig punt percentual respecte a l'última previsió, del mes d'abril passat. Pel que fa a l'any que ve, la reducció de l'estimació és d'1,2 punts: El departament d'Economia vaticinava fa sis mesos un increment del producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura la mida d'una economia) català del 2,9% el 2023 i ara retalla la xifra fins a l'1,7%.

"El 2022 les expectatives econòmiques s’han anat deteriorant a mesura que ha anat avançant l’any, com a resultat de la guerra a Ucraïna, l’elevada inflació i les dificultats per disposar d’aprovisionaments", indica l'informe. D'altra banda, però, el document també constata que "la reobertura de l’economia i la desaparició de les restriccions sanitàries ha estat un factor d’impuls que ha permès mantenir la recuperació econòmica durant la primera meitat del 2022". És a dir, l'aixecament de les restriccions contra el coronavirus va accelerar el creixement, sobretot a la primavera, però l'activitat s'ha anat refredant a mesura que ha avançat l'any i, sobretot, amb el final de la temporada d'estiu.

En aquest sentit, l'estudi del Departament d'Economia indica que s'ha produït "una desacceleració de l’activitat durant el tercer trimestre, amb un afebliment tant dels indicadors de consum" com també una desacceleració a la indústria, "en un context d’encariment dels costos intermedis i d’augment generalitzat dels preus", segons el Govern.

Saldo negatiu amb Espanya

Del 4,4% que la Generalitat augura que creixerà l'economia, 2,1 punts els aportarà el sector exterior, és a dir, exportacions de béns i serveis fora de Catalunya i el turisme. Ara bé, si es desglossa, la relació comercial amb tercers països sumarà 2,7 punts al creixement, però el saldo de Catalunya amb la resta d'Espanya en restarà 0,6. En canvi, l'any vinent el saldo amb l'estranger només aportarà una dècima a l'1,7% d'expansió esperat, mentre que el saldo amb Espanya serà neutre. La inversió i el consum representaran, respectivament, 1,1 i 1,2 punts d'aportació al creixement enguany, i 0,7 punts i 1,1 punts el 2023.

A més, l'informe apunta a una reducció de la taxa d'atur, des de l'11,6% amb què es va tancar l'any passat fins al 9,5% aquest any i el 9,4% l'any que ve. D'acord amb les estimacions del Govern, el 2022 es crearan 85.000 nous llocs de treball, i el 2023, uns 41.800.

stats