La crisi de preus
Economia Macroeconomia 12/07/2023

La inflació als Estats Units cau fins al 3%, el punt més baix en dos anys

El preu dels productes energètics es redueix un 16,7% respecte a fa un any, quan va arribar al màxim per l'inici de la guerra d'Ucraïna

3 min
Imatge d'un supermercat a San Francisco, als EUA.

WashingtonEls Estats Units s'han despertat aquest dimecres al matí amb la millor dada d'inflació interanual en dos anys: al juny es va situar en un 3%, el creixement de preus més baix des del març del 2021, quan va pujar un 2,6%. Totes les previsions feien indicar que l'augment del cost de la vida es relaxaria, ja que es compara amb el juny de l'any passat, quan es va disparar i va arribar al pic del 9,1%. Però la dada d'aquest dimarts és fins i tot millor de l'esperada pels analistes i els mercats. 

Les mesures que ha pres la Reserva Federal durant l'últim any, amb deu pujades agressives de tipus d'interès per contenir la inflació més alta en quatre dècades, comencen a notar-se en l'economia. Tanmateix, encara no es compleix l'objectiu de l'estabilitat de preus, que el banc central del país fixa en el 2% interanual, un augment que es consideraria sa per a l'economia.

La inflació es va començar a desfermar el 2021 arran de la reactivació del consum després d'un any de pandèmia, va tocar el seu pic el juny del 2022 i en dotze mesos s'ha reduït progressivament fins al 3% actual. Aquesta dada significa que la vida se segueix encarint al país però a un ritme molt menor: si es compara amb el mes de maig, els preus han augmentat només un 0,2% mensual. Fa un any, augmentava a l'elevat ritme d'un 1,3% d'un mes a altre.

Malgrat que aquesta dada es considera positiva, és menys optimista si es mira la inflació subjacent, que exclou els preus dels aliments i l'energia, considerats més volàtils. Al juny es va situar en el 4,8%, va registrar una lleugera caiguda respecte al mes de maig (5,3%). La Reserva Federal, que en els últims 15 mesos ha apujat el preu dels diners des de prop del 0% fins al rang actual del 5-5,25%, va donar una treva el mes passat i va pausar els augments de tipus, però es preveu que en la seva pròxima reunió, el 26 de juliol, torni a elevar el preu dels diners.

Cau el preu de l'energia, augmenta el dels aliments

Les disrupcions patides a la cadena de subministraments arran de la pandèmia, la injecció de liquiditat durant el coronavirus, l'augment de la demanda quan es van aixecar restriccions i la guerra d'Ucraïna van portar a un augment generalitzat de preus, amb especial impacte sobre l'energia. Ara són precisament els productes energètics els que lideren la relaxació de la inflació, amb una caiguda interanual del 16,7%, que arriba al 26,8% en el cas de la gasolina.

Tanmateix, els preus dels aliments segueixen creixent, fins al 5,7% interanual, malgrat que aquesta dada es considera positiva, atès que només s'han elevat un 0,1% mensual. Per la seva banda, els preus dels cotxes i els camions han baixat un 0,5%, i els preus dels bitllets d'avió han caigut de manera considerable: fins a un 8,1% respecte al mes anterior. I en el cas de l'habitatge, la dada mostra un lleuger increment, del 0,46%, l'augment més baix des del març del 2022.

“L'informe d'avui aporta noves i encoratjadores proves que la inflació està baixant mentre la nostra economia es manté forta", ha celebrat el president nord-americà, Joe Biden. "Hem aconseguit aquest avanç mentre l'atur es manté prop de mínims històrics i la proporció de nord-americans en edat de treballar que estan ocupats és la més alta dels últims 20 anys".

Els experts, però, s'allunyen de l'optimisme del mandatari. Malgrat els recents progressos, la inflació segueix per sobre del que es considerava normal abans del 2020. I, precisament, la plena ocupació de què parla Biden és un símptoma que podria indicar que la inflació no està del tot controlada: podria donar a les empreses arguments per seguir augmentant els preus.

Per la seva banda, els mercats financers han reaccionat positivament a la notícia de dimarts: l'S&P 500, l'índex borsari que agrupa les 500 principals empreses del país, s'ha disparat des de primera hora del matí, amb un augment del 0,93%. Per la seva part, el Nasdaq Composide, que inclou més de 5.000 empreses, ha registrat increments de l'1,25%.

stats