Inflació

L'Airef dispara la seva previsió d'inflació al 7,8%

L'organisme supervisor manté el creixement econòmic d'Espanya per sobre del 4% aquest any

2 min
La presidenta de l'Airef, Cristina Herrero, en una imatge recent.

MADRIDA mesura que passen els mesos i es tenen més dades sobre l'evolució dels preus, el pessimisme envaeix els principals organismes supervisors. Aquest divendres l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha disparat la seva previsió de taxa d'inflació mitjana per al conjunt de l'any del 6,5% al 7,8%. És a dir, l'organisme estima que l'increment dels preus serà més de dos punts superior a la previsió feta a la primavera. Com ja va apuntar l'Airef fa uns mesos, la guerra a Ucraïna no ha deixat de donar ales a una espiral inflacionista que va començar a finals de l'any passat i que, sobretot, està alimentada pels preus energètics.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La revisió a l'alça arriba un dia després de l'anunci de la Comissió Europea. L'executiu comunitari també ha reconegut que l'increment dels preus serà més pronunciat, tant aquest 2022 com el 2023. De fet, Brussel·les estima que la inflació a Espanya se situarà al 8,1% aquest any i al 3,4% de mitjana l'any que ve. Per a l'organisme que dirigeix Cristina Herrero, la situació inflacionista actual ja està impactant en les famílies. "La intensitat i la persistència de la inflació estan tenint un impacte elevat en la capacitat de compra de les llars, sobretot les de menys renda", ha apuntat Herrero aquest divendres durant la presentació de l'informe Execució pressupostària, deute públic i sostre de despesa 2022.

En línia amb el que han apuntat altres organismes, Herrero ha assumit que ja "s'aprecia" una davallada del poder adquisitiu de les famílies, que han vist "moderar" els seus salaris mentre els preus continuen pujant. A més a més, ara l'evolució del consum privat també entrarà en un context de "condicions financeres menys favorables", ha dit Herrero en referència a l'enduriment de la política monetària del Banc Central Europeu.

Malgrat l'escenari inflacionista, l'Airef manté un creixement econòmic per a Espanya superior al 4%. En concret, situa el rebot del PIB en un 4,2% aquest any (una dècima menys que la previsió de la primavera). Ara bé, eleva el dèficit al 4,5% del PIB, una xifra que continua sent més optimista que la de l'executiu espanyol (5%). L'organisme, però, ha advertit que "predominen" els riscos a la baixa sobre el creixement econòmic –en particular de cara al 2023– i ha destacat que "dependrà" de l'evolució del mercat internacional del gas. "Estaríem en una situació d'economia de guerra", ha assumit Herrero, en referència a un possible tall del subministrament del combustible per part de Rússia. "Té sentit que Europa es prepari", ha afegit quan ha estat preguntada sobre els plans d'emergència de cara a l'hivern.

stats