Fons europeus

Dos mesos més de marge per obtenir el quart pagament dels fons europeus

L'Estat acorda amb Brussel·les prorrogar el termini per introduir canvis tècnics en algunes fites

2 min
El comissari europeu d'Economia, Paolo Gentiloni, i el ministre d'Economia espanyol, Carlos Cuerpo, aquest dijous a Madrid.

MADRIDLa Comissió Europea tindrà més temps per avaluar les fites vinculades al quart pagament dels fons europeus (10.021 milions d'euros). En concret, dos mesos a partir del 20 de març, quan acabava el termini. Així ho han anunciat el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, i el comissari europeu del ram, Paolo Gentiloni, en roda de premsa aquest dijous després d'una trobada per avaluar, precisament, el desplegament del Pla de Recuperació i dels fons europeus antipandèmia. El govern espanyol va demanar aquest quart desemborsament el 20 de desembre. Es tracta d'un pagament vinculat a 61 fites i objectius, entre les quals hi ha la reforma del subsidi de desocupació, que, precisament, va decaure al Congrés dels Diputats i, per tant, està pendent d'aprovar-se.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb aquest nou calendari, el govern espanyol té més temps per negociar els canvis en el subsidi per a persones aturades, sobretot amb Podem, partit que va fer caure la norma perquè suposava, a parer seu, una "retallada" de la prestació, i intentar que tiri endavant abans que la Comissió Europea avaluï si s'ha assolit o no el conjunt de fites. "Estem avançant de forma substantiva i confio que també puguem tenir la reforma a temps", ha defensat el ministre.

Cuerpo ha anticipat que aquest nou calendari permetrà "adaptar algunes fites i objectius". Tot i que ni el ministre, ni el comissari europeu han entrat a detallar els canvis –de fet, el govern espanyol encara ha d'enviar les modificacions a l'executiu comunitari–, des del ministeri s'ha apuntat a modificacions purament "tècniques". "La Comissió tindrà aquests dos mesos addicionals per avaluar el quart pagament", ha reiterat Cuerpo. Si arribat el moment de l'avaluació final Espanya no ha complert amb alguna de les fites o objectius compromesos, l'executiu comunitari deixarà en stand by una part del pagament –en funció de la importància de la fita– i donarà més temps a Espanya per solucionar el problema.

Programa "excel·lent"

Amb tot, aquest dijous l'executiu comunitari ha qualificat d'"excel·lent" el Pla de Recuperació espanyol. Tanmateix, Gentolini ha demanat prémer l'accelerador pel que fa a l'execució dels fons europeus. La Comissió Europea ha advertit, de nou, que els diners s'han de gastar abans de l'agost del 2026. Fa quatre anys, en plena pandèmia de covid-19, Brussel·les va crear els fons europeus Next Generation per impulsar l'economia després d'una de les pitjors caigudes de la història fruit del confinament de la població. Espanya rebrà més de 160.000 milions d'euros, una part en forma de transferències i l'altra en préstecs.

stats