Macroeconomia

Els països rics compraran més or tot i els preus rècord

Els bancs centrals de les economies avançades preveuen que el pes del metall preciós en les seves reserves augmenti

ARA
2 min
Lingots d'or polits, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaLa compra de lingots d'or no s'atura, tot i que el preu d'aquest metall preciós continua pujant. Segons ha explicat aquest dimarts el diari Financial Times, els bancs centrals de les economies avançades estan planejant augmentar el pes de l'or en les seves reserves mentre redueixen les de dòlars nord-americans, seguint l'exemple dels països emergents. D'acord amb una enquesta anual elaborada pel World Gold Council (WGC), un grup d'interès d'aquesta indústria, gairebé el 60% d'aquestes institucions creuen que el percentatge de l'or respecte al total de reserves pujarà en els pròxims cinc anys, respecte al 38% dels enquestats de l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així doncs, al voltant del 13% de les economies avançades planegen augmentar les seves reserves d'or l'any vinent, un repunt respecte al 8% de l'any passat i el nivell més alt des que es va posar en marxa l'enquesta. D'aquesta manera imiten el moviment dels mercats emergents, que han sigut els principals compradors d'or des de la crisi financera mundial del 2008. Les dades recollides pel Financial Times també exposen que una proporció creixent d'economies avançades —el 56%, en comparació amb el 46 % de l'any passat— creuen que la quota del dòlar en les reserves globals caurà durant els pròxims cinc anys. Entre els bancs centrals dels mercats emergents, el 64% comparteixen aquesta visió.

La demanda d'or, que arriba malgrat un fort augment del preu del metall preciós aquest any, posa de manifest com les reserves de dòlars han anat disminuint a mesura que els bancs centrals han intentat diversificar les seves participacions a través de monedes i actius alternatius. "Aquest any hem vist una convergència molt més forta. Els països més avançats diuen que l'or ocuparà més reserves mundials i que el dòlar baixarà", ha explicat Shaokai Fan, cap global de bancs centrals del WGC. Aquest expert opina que els mercats avançats s'han posat al dia amb les sensacions dels emergents sobre l'or.

L'enquesta, una de les poques sobre l'opinió d'uns gestors de reserves que no acostumen a publicitar els seus plans, també observa que hi ha un percentatge rècord de bancs centrals amb la intenció d'augmentar les seves reserves d'or durant els pròxims 12 mesos, en un 29% dels casos. Entre aquestes institucions dels mercats emergents, gairebé el 40% tenen previst augmentar la seva participació.

stats