Macroeconomia

La recuperació econòmica dilueix el creixement del deute públic a Espanya

Tanca el 2023 en 1,574 bilions d'euros, fregant el rècord històric, però cau al 107,7% del PIB

2 min
El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, en una imatge recent.

MADRIDEspanya té més deute públic que mai. En nombres absoluts, el que acumula l'Estat, les comunitats autònomes, els ajuntaments i la Seguretat Social va tancar el 2023 en 1,574 bilions d'euros, fregant així el màxim històric registrat el setembre d'aquest any (1,577 bilions), segons dades publicades aquest divendres pel Banc d'Espanya. Ara bé, si s'observa en relació amb la dimensió de l'economia (l'espanyola és la que més ha crescut de la zona euro), el deute públic suposa un 107,7% del PIB. Una xifra que queda lluny del 120% del PIB que es va registrar el desembre del 2020, després que els governs es veiessin obligats a obrir l'aixeta per protegir famílies i empreses davant la pandèmia del covid-19. Però també queda lluny de les previsions que havia fet l'executiu de Pedro Sánchez per a aquest 2023: tancar amb un deute del 110% del PIB.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'avenç de l'economia (el PIB espanyol va créixer un 2,5% el 2023) fa que es redueixi automàticament, sense necessitat d'ajustos fiscals, el resultat de dividir el deute públic amb el PIB. "El deute públic s'ha reduït gràcies al bon comportament de l'economia i al compromís del govern amb les finances responsables", ha destacat el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, aquest divendres al matí. Cuerpo no només ha assenyalat que s'han "superat" les previsions de l'executiu, sinó també el fet d'estar fins a "17 punts percentuals per sota del pic de la pandèmia" (el març del 2021 el deute públic es va situar en el 126% del PIB). "Complim, i de sobres, amb el compromís amb la Unió Europea", ha destacat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, a través de la xarxa social X.

És important observar el deute públic en relació amb la dimensió de l'economia perquè si només ens fixéssim en el nombre absolut, Espanya estaria millor que Alemanya, que l'any 2022 va tancar amb un deute públic de 2,56 bilions d'euros. Ara bé, si es posa en relació amb l'economia germànica, suposa un deute d'encara no el 70% del PIB.

Amb aquesta senda a la mà, i tenint en compte que es preveu que l'economia espanyola continuï creixent, tot i que amb menys vigor, Cuerpo ha anticipat que aquest any "es pot acabar [amb un deute públic] per sota del 106% del PIB", ha dit. De fet, les últimes previsions econòmiques del govern espanyol dibuixen un deute públic del 106,3% del PIB aquest 2024; del 105,4% del PIB el 2025, i del 104,4% del PIB el 2026. Amb tot, encara són xifres lluny del deute públic registrat l'any abans de la pandèmia (98% del PIB l'any 2019).

Deute públic per administracions

Per administracions, el deute públic de l'Estat va tancar el 2023 situant-se en 1,41 bilions d'euros. En el cas de la Seguretat Social, aquest es va situar en 116.173 milions, gairebé un 10% més en comparació amb el desembre del 2022, mentre que en el cas de les comunitats autònomes i els ajuntaments també va créixer però de manera més moderada. Les comunitats autònomes van tancar l'any amb un deute de 325.474 milions d'euros i els consistoris, de 23.299 milions.

stats