Economia 21/04/2016

Draghi s'enfronta a Alemanya: "Només el BCE ha alimentat el creixement els últims quatre anys"

El president del BCE qüestiona les polítiques d'austeritat i s'encara amb Wolfgang Schäuble: "Obeïm la llei, no els polítics: som independents"

àlex Font Manté
2 min
El president del BCE, Mario Draghi, comunicarà aquest dijous les noves mesures per estimular l’economia.

BarcelonaEl president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, sap com defensar-se. Fa sis setmanes va presentar un nou paquet de mesures per combatre la feble economia europea i intentar apujar la inflació, una decisió que no va agradar gens a Alemanya. El ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, fins i tot el va acusar d'haver provocat la pujada de l'extrema dreta a les darreres eleccions alemanyes.

Avui Draghi ha respost aquestes crítiques: "Obeïm la llei, no els polítics: som independents". Durant aquestes setmanes, fins i tot, la premsa alemanya ha assegurat que la primera economia europea està maquinant perquè el successor de Mario Draghi a la presidència del BCE sigui alemany, en teoria perquè això permetria que les decisions del banc siguin més semblants al que voldria Berlin. Draghi s'ha preguntat retòricament: "Un president del BCE que no fos italià hauria actuat de forma diferent?". A més, el banquer ha recordat que el seu predecessor, el francès Jean-Claude Trichet, va afirmar en una entrevista aquesta mateixa setmana que ell hauria fet "les mateixes coses que Mario".

Però els dards de Draghi no s'han acabat aquí. "Amb poques excepcions, la nostra política monetària ha estat l'única política que ha alimentat el creixement econòmic en els últims quatre anys", ha afirmat posteriorment. Un missatge molt poc indirecte adreçat a les polítiques d'austeritat abanderades per Alemanya.

Draghi pagarà al banc que doni crèdit

La compareixença de Draghi s'ha produït després que el BCE anunciés que manté els tipus d'interès en el mínim històric del 0%, i també que manté en el -0,4% l'interès que cobra als bancs que guarden els seus diners a Frankfurt, on té la seu el banc central, en comptes de fer-los circular en forma de crèdits.

Durant la roda de premsa, el president del banc central ha assegurat que en cap moment s'ha plantejat l'anomenat 'helicopter money' (és a dir, regalar diners directament als ciutadans o, metafòricament, llançar diners des d'un helicòpter). En la roda de premsa de fa un mes i mig va afirmar que la idea de l''helicopter money' li semblava "molt interessant", fet que va generar inquietud a Alemanya, precisament.

Alguns economistes defensen que, davant la incapacitat del BCE per allunyar definitivament el risc de deflació, l'organisme s'hauria de plantejar l''helicopter money'. Avui, però, Draghi ha reiterat que a dins del BCE mai se n'ha parlat.

stats